Ett kollage med olika slöjdskapelser och figurer i naturen.
1 av 5
Trion bakom konstverken kallar sig "Slöjdgerillan" Foto: Maria Lövgren
En tomte med röd näsa och skägg av vitmossa.
3 av 5
En tomte gömmer sig. Foto: Maria Lövgren
En smyckad stubbe ser ut som ett troll med två tomtar med röda näsor.
4 av 5
En smyckad stubbe – eller ett troll? Foto: Maria Lövgren
en lång stubbe med ögon, stickad mössa och halsduk.
5 av 5
Mia Löfgren, Tora Eliasson och Annika Wallberg ligger bakom konstprojekten i skogen. Foto: Maria Lövgren

"Slöjdgerilla" smyckar vägarna i Hennan

0:58 min

Slöjdgerillan kallar dom sig. Tre kvinnor från Hennan som bestämt sig för att smycka naturen längs riksväg 83 några mil norr om Ljusdal.

Det började med att det saknades en varningsskylt för älg, tyckte Tora Eliasson, Annika Wallberg och Mia Löfgren. Som tillsammans skapade sin första "varningshälge" på vägen mellan Hennan och Hälsinge Nybo.

– Vi började nog mest för att vi hade tråkigt, det känns härligt. Och sen är det fint också, man blir glad när man åker förbi, säger Tora Eliasson.

Men både den första och andra skylten försvann. Så när den tredje upplagan av Hälgeskylten skapades så fästes den rejält på en stubbe, och har sen dess fått sitta kvar. På den första skyltens stubbe satte nu Annika och Tora upp två ögon, som sen fick en näsa, peruk, jaktkeps och nu en virkad mössa. 

Av ren lust och vilja rullade det sen på. Mia Löfgren, Tora Eliasson och Annika Wallberg fortsatte med konstprojekten i skogen, som med tiden blivit många.

– Jag gjorde om stubben till en gubbe, först med ögon och peruk. Men nu när man åker förbi så kan man se att den har en stor virkad mössa, säger Mia Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista