Ulf Eliasson sitter vid ratten i sin busstaxi
Det som Ulf Eliasson ser som den största orsaken till hoppandet är att många nya farthinder inte har någon slänt utför. Foto: Felicia Danielsson/Sveriges Radio

Farthindren ger rullstolsburna ont i ryggen

0:22 min

Farthinder är ett gissel för många yrkeschaufförer som hundratals gånger per dag studsar över dem i sitt jobb, men även de som åker med i taxin märker problem.

Att hela tiden behöva köra över farthinder och vägbulor innebär fysiska påfrestningar, det konstaterar de yrkeschaufförer som ofta utsätts för dem.  Ulf Eliasson som kör rullstolstaxi i Gävle är överens med att det är ett arbetsmiljöproblem, men har också märkt att hans passagerare får ont i ryggen.

– Det är dom här knixarna som gör det svårt för dom som sitter i rullstol och även för oss chaufförer, det är ett ständigt hoppande. 

För att det inte ska guppa för mycket så måste Ulf Eliasson sänka farten till runt tio kilometer i timmen, men många har inte möjlighet att på ett bra sätt följa med i den hoppande rörelse som blir.

– Många har ju ingen styrsel i kroppen om man säger så, och att då hålla på att hoppa och gunga är inte alls bra.

Det som Ulf Eliasson ser som den största orsaken till hoppandet är att många nya farthinder inte har någon slänt utför. På flera av de gamla farthindren går det att mjukt åka av, men han upplever att guppen bara blir högre och brantare.

– För några år sen pratades det om mycket om nackproblem, och att huvudet gungar. Och att guppen måste vara släntade utför så man slipper det, det är ett stort problem för chaufförer och passagerare, säger Ulf Eliasson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista