Sveriges radio.
Foto: Jessica Gow/TT

SR-profilen lämnar sitt program

0:42 min

Enligt uppgifter till Ekot kommer den kvinnliga programledare som anklagats för sexuella trakasserier mot kollegor inte att få fortsätta sända sitt program. Sveriges Radios internutredning gällande den kända radioprofilen är nu avslutad, men företaget bekräftar inte uppgifterna.

Utredningen tillsattes när det blev känt att den kvinnliga programledaren anklagats för att ha utsatt kollegor för bland annat sexuella trakasserier och ovälkomna uppvaktningar, både på och utanför arbetstid.

Radioprofilen är för närvarande inte i tjänst men när utredningen idag avslutades saknades tydliga besked från företagets ledning om hennes framtid inom Sveriges Radio.

Vid 13-tiden hölls ett internt möte med den avdelning kvinnan arbetar. Strax därefter kommenterade företagets vd, Cilla Benkö, utredningen i en text på Sveriges Radios intranät.

Hon skriver bland annat att företaget vidtagit ett antal åtgärder under utredningens gång men att man av princip inte kommenterar uppgifter om enskilda medarbetare.

– Vi varken bekräftar eller dementerar, skriver hon.

Men flera källor med insyn i den avdelning där radioprofilen arbetar berättar för Ekot att kvinnan inte längre kommer att sända det program hon är programledare för. Inget tyder dock på att kvinnan kommer att tvingas lämna Sveriges Radio.

Uppgifterna bekräftas även av källor till flera andra medier.

Cilla Benkö vill inte kommentera uppgifterna om att profilen lämnar sitt program. I en intervju med Ekot säger hon att utredningens resultat och dess följder framförts till de närmast berörda.

– Jag kan bara säga att utredningen visar att det framkommit en del saker som är oacceptabla för oss på Sveriges Radio, säger hon till Ekot.

Ekot söker den anklagade profilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista