I Kristianstad använder polisen hundar för att spåra narkotika på gymnasieskolor. På bilden interiör från ett klassrum och en polishund som söker efter något. Foto: TT
1 av 2
På många håll i landet används redan i dag narkotikahundar i skolan. Nu står Gävle på tur. (arkivbild) Foto: TT
Vasaskolans rektor Sofia Nordell Kvarnebrink
2 av 2
Skolan ska vara helt fri från droger säger Vasaskolans rektor Sofia Nordell Kvarnebrink. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Nu ska knarkhundar patrullera Gävles gymnasieskolor

1:54 min

Trots att SD:s förslag om att polisens narkotikahundar ska leta knark i Gävles skolor röstats ned av fullmäktige, är hundarna ändå på väg in i skolkorridorerna.

Grundskolor har redan besökts och nu planerar även Gävles tre gymnasieskolor att kvällstid låta narkotikahundar genomsöka skolorna.

Beslutet är inte taget men gymnasieskolorna undersöker nu möjligheten att anta en gemensam drogpolicy som tillåter polisens narkotikahundar att sniffa igenom skollokalerna i jakt efter droger.

Det berättar Sofia Nordell Kvarnebrink, rektor vid Vasaskolan i Gävle:

– Vi vill ju arbeta förebyggande och främjande och därför undersöker vi möjligheterna att ha narkotikasök med hundar, säger hon.

Det finns inga misstankar om att narkotika förekommer på skolan, understryker Sofia Nordell Kvarnebrink.

Poängen med en polisiär genomsökning med narkotikahund är att det fungerar drogförebyggande, säger hon:

– Fördelen är att alla ska känna till att skolorna ska vara helt drogfria. Man ska inte kunna använda skolan som ett ställe där man har eller förvarar narkotika. Det ska vara väl känt av alla!

Därmed kan det förefalla som att attityden till narkotikasök i Gävles skolor svängt om helt, jämfört med 2015 då kommunfullmäktige avslog Sverigedemokraternas motion om att ta in knarkhundar i skolan.

Då, 2015, var Sofia Nordell Kvarnebrink grundskolerektor och anslöt sig till utbildningsnämndens och kommunfullmäktiges uppfattning att generella och oanmälda genomsök av skolorna med narkotikahund inte skulle förekomma.

"Nej, inga generella genomsök, för jag tycker att elevernas integritet är oerhört viktig att värna om"

Det sa hon bland annat i en intervju i P4 Gävleborg vid tidpunkten för omröstningen om SD-motionen 2015.

Det som hänt sedan dess är emellertid att polisens rättsavdelning kommit fram till att det inte finns några juridiska tveksamheter med att leta knark på skolor, även när misstanke om narkotikabrott saknas.

Redan i våras genomsöktes grundskolor i både Gävle, Bollnäs och Ljusdal och nu står alltså Gymnasieskolorna i Gävle på tur.

Om alla känner till att genomsökningar sker, om skolan är tom och om det är skolledningen som tar initiativet, ja då hjälper vi till och går vi in med våra hundar.

Det berättar Fredrik Östlund som är den ungdomspolis i Gävle som samordnar insatserna:

– Det är skolan som kontaktar oss. Sedan får hundföraren gå in och söka bland elevskåpen, säger han.

Vad förväntar sig polisen att hitta?

– Ja, ingenting alls! Eleverna och deras vårdnadshavare ska vara informerade om att genomsökning kan komma att ske och då får vi också hoppas att vi inte hittar något när vi är där, säger Fredrik Östlund.

Oanmälda får polisen inte komma på besök, vilket är en viktig skillnad mot Sverigedemokraternas förslag från 2014.

Nej, narkotikahundarna ska inte fånga någon bov, bara FÖREBYGGA problem, understryker Fredrik Östlund - alltså kvittera att skolan redan är helt fri från knark:

– Det får från vår sida faktiskt inte finnas någon misstanke om att det finns narkotika i skolan! Om vi skulle misstänka det, är det nämligen helt annorlunda regler vi måste rätta oss efter i vårt arbete, säger Fredrik Östlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista