Än så länge har det inte kommit någon jätterusning.
Nästa år hoppas vi att bostadsrättsföreningarna söker pengar från Klimatklivet, säger Aron Westlin, klimat- och Energisamordnare på länsstyrelsen. Foto: Ingegerd Sörgard, Sveriges Radio

Bostadsrättsföreningarna utnyttjar inte klimatbidrag

1:28 min

Ett 40-tal ansökningar om bidrag från Klimatklivet har kommit in i år. Men fortfarande har ingen bostadsrättsförening i länet tagit chansen att få pengar för att installera laddstolpar för elbilar vid sina fastigheter.

Klimatklivet är statliga bidrag till investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser. Sista ansökningsdagen för i år var i torsdags och då hade det kommit in knappt 40 ansökningar i länet.

I våras åkte Aron Westlin, klimat- och energisamordnare på länsstyrelsen, runt och informerade bostadsrättsföreningar om möjligheten att söka bidrag. I Stockholm har hundratals bostadsrättsföreningen satt upp laddstolpar tack vare Klimatklivet, men i Gävleborg har ingen nappat ännu.

– Än så länge har det inte kommit någon jätterusning,  men nästa år hoppas vi på ett stort genomslag. Ofta tar det lång tid för bostadsrättsföreningarna att få igenom sådant här, man ska ha extra årsmöten och sånt, säger han.

De flesta ansökningarna gäller precis som förra året laddstolpar för elbil, vilket bland annat några snabbmatsrestauranger har ansökt för. Men det finns andra idéer också. En hembygdsförening vill till exempel ha bidrag för att byta olja mot bergvärme och ett företag i Hofors vill använda restvärme från produktion för att värma lokalerna.

Lantbrukare borde också söka, tycker Aron Westlin:

– Lantbrukare har oftast olja i sin spannmålstorkning och där kan vi lätt byta till biobränsle. Under de sista dagarna är det faktiskt flera lantbrukare som hört av sig efter en blöt höst där det gått åt mycket olja. Det är många nu som ser att det här kan nog vara bra för plånboken också.

Klimatklivet infördes 2015 och beräknas hittills ha minskat Sveriges utsläpp med drygt 20 miljoner ton koldioxid, och Gävleborg har gjort ett bra jobb trots ganska få ansökningar.

– Bland de få ansökningar vi har fått beviljade ligger vi väldigt bra i koldioxidbesparing per investeringskrona. Vi ligger bland de bättre länen i Sverige, säger Aron Westling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista