Ensamt barn på en lekplats.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT
Fredrik Sewon är barnläkare
2 av 2
Barnläkare Fredrik Sewon bredvid platsen där många spädbarn undersöks Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Fler barn med hjärtsjukdomar får hjälp i Gävleborg

Fredrik Sewon, barnläkare: Ökningen kan bero på de som flyttat hit från andra länder
1:43 min

Det har skett en plötslig ökning av recept för hjärtmedicin hos barn- och ungdomar i Gävleborg.

Barnläkaren Fredrik Sewon på Gävle sjukhus tror att ökningen kan ha ett samband med att länet har tagit emot många nyanlända under de senaste åren.

– Det kan ju vara de som har flyttat in från andra länder som har hjärtfel som inte är behandlade från start. Där kan man behöva använda den här typen av mediciner innan man kan operera, säger Fredrik Sewon.

Hur viktig är medicinen?

– I vissa fall är den livsnödvändig, säger Fredrik Sewon.

Är det något man behöver äta för resten av sitt liv?

– En del av medicinen är sån att man kan behöva den hela livet. Framförallt en del rytmstabiliserande mediciner där man ser att om man slutar ta den ökar risken för att hjärtat får allvarliga arytmier som det heter, säger Fredrik Sewon.

Sedan 2006 har recepten på hjärtmedicin till barn- och ungdomar ökat i Gävleborg med nästan 42 procent. Det innebär att Gävleborg hamnar på en sjunde plats i antal recept per 1000 barn, och en fjärde plats när det handlar om recept till tonåringar.

I och med att Socialstyrelsen inte ser någon ökning i antalet barn som föds med hjärtfel, och inte heller en ökning i antalet barn som dör med hjärtfel, så tror de att den plötsliga ökningen kan bero på mängden nyanlända som kom under 2015. Socialstyrelsen ser ökningen som något positivt, att medicinerna blir bättre och sjukvården hjälper fler barn. De ser också en trend att fler söker sig till Sverige med barn med hjärtfelen som vi längre inte har.

– Det kan man faktiskt se där man har opererat en del av hjärtfelet, vilket man inte skulle göra här i Sverige. Här försöker man göra så mycket man kan så tidigt som det går, säger Fredrik Sewon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".