Kyllike Siltala sitter vid sitt köksbord
1 av 2
Fler känner sig också nöjda på vård och omsorgsboendena där man under året satsat, men nu ska det sparas. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio
Birgitta Löjdström står inne på sitt kontor på förvaltningshuset i Söderhamn.
2 av 2
Ett glädjande resultat och bevis på hårt arbete säger Birgitta Löjdström som är chef för hemtjänsten och vård och omsorgsboendena i Söderhamn. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Äldre i Söderhamn är trygga med hemtjänsten – men nu ska det sparas in

1:51 min

Enligt socialstyrelsens senaste mätning känner sig 95 procent av de drygt 300 tillfrågade pensionärerna i Söderhamn trygga med sin hemtjänst. Vilket är klart över riksgenomsnittet.

Nästan alla som svarade på Socialstyrelsens årliga enkät till äldre känner sig alltså trygga och har förtroende för sin hemtjänstpersonal. Ett glädjande resultat och bevis på hårt arbete säger Birgitta Löjdström som är chef för hemtjänsten och vård och omsorgsboendena i Söderhamn.

– Det känns jätteroligt, det har ju varit mycket dystert i Söderhamn med besparingar och sånt. Men det här är fantastiskt och visar på att vi har en hög kvalité, och att våra brukare är nöjd med den hjälp dom får.

Fler känner sig också nöjda på vård och omsorgsboendena där man under året satsat. Men nu ska det sparas, omsorgsförvaltningen i Söderhamn ska framöver spara in 54 miljoner kronor.

– Det är klart att 54 miljoner är jättemycket pengar, och det är en utmaning vi brottas med. Det handlar om att vi måste hitta nya vägar så vi kan fortsätta garantera den här höga kvalitén, säger Birgitta Löjdström.

Men hemma i det tysta köket hos Kyllike Siltala på omsorgsboendet Kastanjen i Ljusne är det en klen tröst. Trots tryggheten med hemtjänsten så gör besparingarna henne orolig, och genom åren har hon sätt vad kommunala besparingar gör med äldrevården.

– Förut kunde vi ju åka till stan, handla och fika med personalen, men det får vi inte längre.

Nu ska det ju sparas in 54 miljoner till, hur tror du att det blir då?

– Ingen aning, absolut inte, jag fattar inte vad man ska bespara dom till, säger Kyllike Siltala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista