Röd A-traktor ligger på taket intill vägen. Räddningsfordon och några som står och tittar på olycksplatsen. Foto: Torbjörn Axelsson.
Olycksdrabbad A-traktor. Foto: Torbjörn Axelsson / Sveriges radio

Polisen: A-traktorerna är livsfarliga

Tommy Pierrou, polis: Fordonen har inte sett insidan på en besiktningshall på över 10 år
1:31 min

En a-traktor av femton stoppade har hållit måttet när polisen i Gävleborg satsat extra på flygande besiktningar den senaste tiden.

För att få ta körkort för A-traktorer - eller EPA-traktorer som de också är kända som - räcker det att ha fyllt 16 år och enligt Transportstyrelsen får a-traktorerna köras i max 30 kilometer i timmen.

Men att traktorerna modifierats till att köra uppemot 100 kilometer i timmen är bara en många brister som Gävles polisiära bilinspektör Tommy Pierrou noterat under den senaste tidens flygande besiktningar.

– Många av fordonen har inte sett insidan på en besiktningshall på kanske 10-15 år. De har dragit på sig mängder av brister, framförallt att de har manipulerats för att kunna framföras som en vanlig bil, säger han.

Förarna är framförallt ungdomar i 16-17 årsåldern som har tillåtelse att köra dem - tänkt - långsamtgående fordonen.

– Jag har viss förståelse för ungdomarna som mekar och är motorbundna. Men jag skulle vilja lägga mer ansvar på föräldrarna faktiskt. Som förälder till en ungdom som har en a-traktor så måste man se till att den går så fort som den får gå. Man lär ju vara rädd om sitt barn och andra trafikanter också, säger Tommy Pierrou.

Att framföra en trafikoduglig a-traktor kan leda till böter för den som fordonet är registrerat på - ofta en förälder - men enligt Tommy Pierrou så påverkar det också förarens möjlighet att ta körkort i framtiden.

– Många tror att det är en rätt att ha körkort, men det är lite som ett bibliotekskort. Man lånar det och får se till att vårda det. Det är ganska stora risker man tar när man modifierar sin traktor och framför den i högre hastigheter. Dels brottet olovlig körning, uppskjutet körkort och mycket trassel med att återställa traktorn till så som den var när den en gång registreringsbesiktades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".