Anki Börjeson framför en bokhylla inne i arkivet på Länsmuseet.
Avdelningschef Anki Börjeson tycker att Arkivens dag är ett bra tillfälle att visa upp dem som glömts bort i Gävleborgs historia. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges radio

Gävleborgs utstötta visas upp på Arkivens dag

0:44 min

I dag arrangeras Arkivens dag runtom i Sverige. Ett nationellt arrangemang tänkt att väcka intresse för arkivens verksamhet som i år har temat "Synd och skam".

Årets tema är "Synd och skam" och det är enligt nyöppnade länsmuseets tillförordnade avdelningschef Anki Börjeson en chans att rikta uppmärksamheten mot mer undangömda delar av Gävleborgs historia.

– Vi har valt att hålla ett föredrag om och visa bilder av fattigvården i Hamrånge och dess speciella byggnad. Vi har bilder digitalt i dag som man kan leta i och det kommer fram bilder som kanske inte har setts tidigare. Vi för ständigt en diskussion om vad som är synd och skam och vad som visas och inte visas, säger hon.

Gemensamt för många av bilderna och historierna som visas upp är att det handlar om Gävleborgs utsatta och utstötta. Människor i fattigdom eller med funktionsvariation, som tidigare fått stå utanför bild när länets historia berättas.

– Nu får de synas. På fattigvården gömde man undan människor, men i dag får vi möta dem och se vilka de var och höra deras berättelser förhoppningsvis, säger Anki Börjeson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista