Hamza Hussein hoppas att kunderna hittar tillbaka efter brandattentatet mot hans restaurang.
Hamza Hussein hoppas att kunderna hittar tillbaka efter brandattentatet mot hans restaurang.

Hamza nyöppnar pizzerian – men är rädd för nytt attentat

1:53 min

För två månader utsattes Hamza Husseins restaurang för ett brandattentat precis intill polishuset i centrala Söderhamn. Nu öppnar han igen, men rädslan finns kvar eftersom polisen inte lyckats hitta den skyldige till attentatet.

Natten då pizzerian brann beskriver han så här: 

– Jag öppnade dörren och då började det brinna jättemycket på grund av syretillförseln, säger Hamza som desperat ville försöka släcka branden.

Vad kände du sen när allt stod i lågor?

– Första och andra dagen kunde jag inte sova.

Det var för två år sen som Hamza Hussein köpte Kebab Pizza City och påbörjade ett renoveringsarbete. Allt gick enligt planerna och affärerna lyfte rejält tills den olycksaliga sista natten i augusti då någon saboterade han verksamhet genom att kasta in ett brinnande föremål i lokalen.
Hamza Hussein har ingen förklaring till varför någon skulle vilja honom något illa.

– Jag vet inte, polisen ställde samma frågor. Polisen finns ju precis intill, jag förstår inte varför någon ville göra så här mot mig, säger han förtvivlat.

Du har aldrig varit hotad innan branden?
– Nej, absolut inte.

Polisutredningen har hittills inte gett mycket. Hoppet står nu till de beslag som skickats in för analys till NFC, Nationellt forensiskt centrum, meddelar Mattias Fredlund, utredare på grova brott i Söderhamn.

När det gäller anlagda bränder i restauranger så sker bara någon enstaka per år i Gävleborg, visar statistik från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men en av dessa drabbade alltså Hamza och nu vill han ogärna lämna sin restaurang av rädsla för att något ska hända igen.

För trots att hans verksamhet saknade försäkring och att han nu fått låna ihop till en ny helrenovering för en halv miljon kronor så har han nu nyöppnat och kan känna stunder av glädje igen.

– Ja, det känns kul. Jag är glad nu, säger han och plockar ut ytterligare en pizza ur ugnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista