Region Gävleborg
1 av 2
Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Region Gävleborg huvudkontor i Gävle
2 av 2
Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Region Gävleborg lägger 40 miljoner kronor om året på konferenser

Bo Svedberg: Man ska vara sparsam med offentliga medel
1:44 min

Region Gävleborg lägger 40 miljoner kronor om året på konferenskostnader. En del av konferenserna hålls på externa anläggningar trots att Regionen har egna - billigare - lokaler.

Bland annat la regionen nästan en och en halv miljon kronor bara på Högbo Brukshotell förra året.

Men det är relativt sett ingen stor utgift, enligt ekonomidirektör Bo Svedberg.

– Till och med september har vi lagt ut 27 miljoner på kurser och konferenser inom regionen, och vi har haft en total kostnad på 7,6 miljarder så i det stora hela så är det inte den kostnaden så jättestor, säger han.

Region Gävleborg har egna konferenslokaler som bara regionen själv får boka. Kostnaden för de lokalerna är bara hälften jämfört med de externa lokaler som regionen använder i dag. Trots det bokade regionen konferens för nio personer på Högbo Brukshotell förra året där de betalade 7 000 kronor för att bada i badtunna.

– Huvudregeln är naturligtvis att man ska vara sparsamma med offentliga medel, det är viktigt, säger ekonomidirektör Bo Svedberg.

– Vi gjorde ju ett omtag och införde en ny rutin från 1:a januari 2017 med väldigt tydliga regler när det gäller interna konferenser. 

Men när jag kontaktar Region Gävleborg och ber dem att skicka en policy för bokning av konferenslokaler så får jag svaret att de inte har någon sådan. Rutinen som Bo Svedberg refererar till nämner ingenting vare sig om de egna eller externa konferenslokalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".