Bollnäs bandy presenterade hur en bandyhall på SJ-området kan se ut. Fasaden påminner om de gamla byggnaderna som står där.
1 av 4
Bollnäs bandy presenterade hur en bandyhall på SJ-området kan se ut. Fasaden påminner om de gamla byggnaderna som står där. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Robert Lindgren, klubbchef för Bollnäs bandy presenterade klubbens hallplaner.
2 av 4
Robert Lindgren, klubbchef för Bollnäs bandy presenterade klubbens hallplaner. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Anders Strandberg är ordförande för Bollnäs bandys fastighetsbolag och Krister Karlsson vice vd för Samhällsbyggnadsbolaget Norden som är finansiären.
3 av 4
Anders Strandberg är ordförande för Bollnäs bandys fastighetsbolag och Krister Karlsson vice vd för Samhällsbyggnadsbolaget Norden som är finansiären. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Bredvid Gumples, den gula byggnaden har Bollnäs bandy tänkt att bandyhallen ska byggas.
4 av 4
Bredvid Gumples, den gula byggnaden har Bollnäs bandy tänkt att bandyhallen ska byggas. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Bollnäs bandy presenterade hallplanerna och finansiär

4:15 min

Nu har Bollnäs kommun ett förslag på en bandyhall att ta ställning till 18 december. Idag presenterade Bollnäs bandy sina planer.

Förra sommaren fick Bollnäs bandy 18 månader på sig att presentera ett upplägg för en bandyhall på SJ-området. Bollnäs kommun hade räknat upp flera krav som föreningen skulle uppfylla. Bland annat sanering av området, kostnad för hallen och finansiär. Bollnäs kommuns kostnad per år får inte överstiga 7 miljoner.

– Vi har fått en peng av kommunen att förhålla oss till och det har vi gjort , säger klubbchefen Robert Lindgren.

Klubbchefen Robert Lindgren har nu visat ett förslag hur hallen kan se ut på SJ-området. Fasaden påminner om de gamla byggnaderna men mycket större. Hallen har en publikkapacitet på uppemot 4500 personer. De flesta byggnaderna på området, bakom matbutiken, kommer att rivas. De som bevaras är Gumpels, den byggnad där Lokomotiv och Återbrukshyttan tidigare fanns och byggnaden intill.

Finansiär för projektet blir Samhällsbyggnadsbolaget Norden som är ett fastighetsföretag. Bolaget äger bostads- och samhällsfastigheter i hela Sverige för ungefär 22 miljarder och har som grundidé att äga och förvalta långsiktigt. Genom bolagets stora samhällsengagemang kommer kommuner och andra intressenter att finna en långsiktig samarbetspartner i Samhällsbyggnadsbolaget. 

Samhällsbyggnadsbolaget Norden kommer att bygga och äga hallen. Hyresgäst blir Bollnäs bandys fastighetsbolag som i sin tur hyr ut istid åt Bollnäs kommun. Årligen har kommunen åtagit sig att stå för hyra och drift för 7 miljoner. Och det är den årliga summan som gör att fastighetsbolaget vågar satsa på projektet. 

– Det finns ett kommunalt hyreskontrakt i botten och vi äger sen tidigare Gimmel fastigheter i Bollnäs så det finns en förankring på orten, säger Krister Karlsson vice vd på Samhällsbyggnadsbolaget Norden.

Även om det nu finns ett upplägg för en bandyhall på SJ-området så återstår det en del innan det kan bli verklighet. Först måste kommunen säga ja till att sälja marken till Bollnäs Bandy. 18 december har kommunfullmäktige sammanträde. Om det blir ja där ska en detaljplan tas fram vilket tar omkring ett år och att bygga en hall tar i sin tur ett år. Tidigast kring årsskiftet 2019/2020 kan det finnas en hall på SJ-området.

– Det är ett optimistiskt scenario, säger Krister Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista