Mohammed Chabchoub, chef för Arbetsförmedlingen i södra Hälsingland.
Mohammed Chabchoub, chef för Arbetsförmedlingen i södra Hälsingland. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Fler utrikesfödda i Gävleborg får jobb

Mohammed Chabchoub, arbetsförmedlingen: Vi har lyckats bra med extratjänster i Gävleborg
1:31 min

Arbetslösheten i Gävleborg minskar nästan mest i landet och mest märks det i gruppen utrikesfödda.

Allt fler utrikesfödda får arbete. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen och mest minskar arbetslösheten i Gävleborg.

– Det är många faktorer. Det som gett mest effekt är extratjänster. Vi har varit tidig att anamma den nya åtgärden, säger Mohammed Chabchoub som är arbetsförmedlingschef och talesperson för Arbetsförmedlingen i Gävleborg. 

Förutom den arbetsmarknadspolitiska åtgärden med extratjänster så har även arbetsgivare blivit bättre på att anställa utrikesfödda säger Mohammed Chabchoub. Siffror från Arbetsförmedlingen visar att i oktober fick 1300 länsbor jobb, av dem var en tredejdel eller 454 personer utrikesfödda.
Men fortfarande har Gävleborg den högsta arbetslösheten i landet med 10,4 procent. Nu gäller det att fortsätta få ut fler i jobb menar Mohammed Chabchoub.

– Vi ska vara lyhörd vad arbetsgivaren behöver och arbetsgivaren vad vi kan erbjuda för arbetskraft. Kommunerna ska stötta utifrån ett intresse att de har arbete och betalar skatt. Vi vill ha dem kvar och att de bidrar till välfärden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".