Bibliotekarien Sara Gagge framför #metoo-väggen
Bibliotekarien Sara Gagge framför #metoo-väggen. Foto: Hedda Berglund

Polhemsskolan konkretiserar #metoo-kampanjen

1:44 min

På Polhemsskolans bibliotek i Gävle har bibliotekarien Sara Gagge och biblioteksassistenten Malin Malmling tagit intitaitvet till en #metoo-inspirerad vägg.

Det har nu gått mer än en månad sedan den uppmärksammade #metoo-kampanjen drog igång.

Förutom det gigantiska genomslaget på sociala medier har kampanjen även mynnat ut i konkreta initiativ. Bland annat på Polhemsskolans bibliotek i Gävle.

Här har nämligen bibliotekarien Sara Gagge och biblioteksassistenten Malin Malmling tagit intitaitvet till en #metoo-inspirerad vägg.

– Det är jättevikigt att lyfta det här, för det är så många som är berörda, säger Sara Gagge.

På väggen kan skolans elever hitta böcker som på ett eller annat sätt berör ämnet sexuella trakasserier och på skolans intranät kan eleverna även ta del av liknande filmer. Där finns också kontaktinformation till skolans kuratorer.

– Det har varit många som har varit här och tittat och frågat. Sen har många lärare använt sig av filmerna i klassrummen, berättar Sara Gagge.

I slutändan hoppas hon att deras arbete kommer bidra till en förändring.

– Kan vi få några elever att se och få upp ögonen för att det här inte är okej. Antingen om man själv har blivit utsatt för det och inte tänkt att man blivit utsatt för det, eller att man kanske har gjort något mot en annan person som man kanske inte har tänkt inte har varit helt okej. Om man får upp ögonen för det, då har vi ju nått ett mål, säger Sara Gagge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista