Sedan Sophie började i terapi och i kombination med antidepressiva mediciner så känner hon en vändning.
Sedan Sophie började i terapi och i kombination med antidepressiva mediciner så känner hon en vändning. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Fler barn och unga får antidepressiva mediciner

1:33 min

Det skrivs ut allt mer antidepressiva läkemedel till barn och unga visar siffror från Socialstyrelsen. Totalt i Sverige har recepten för unga upp till 19 år ökat med 131 procent.

Vanligaste läkemedlet till barn och unga är Sertralin och Fluoxetin. I Gävleborg skrevs det ut 15 recept per tusen barn förra året och det är en ökning med 160 procent sedan 2006. 

– Jag tycker det är ganska förfärligt egentligen, för man går inte till botten om varför man mår dåligt och hjälper dem därifrån. I vissa fall behövs det läkemedel och då är det ju bra att det skrivs ut men ibland går det nog att fixa utan läkemedel, tror Sophie Persson.

22-åriga Sophie Persson i Delsbo började må dåligt redan i 7 års åldern när hennes morfar dog. Inte förrän nu, när hon börjat med terapi i kombination med antidepressiva läkemedel känner hon en vändning.
Ändå är hon kluven till att allt fler unga får de här medicinerna utskrivna.

– Jag tycker att man först och främst ska göra något åt det man tror är orsaken och göra något åt problemet.

Sophie tror själv att om hon fått hjälp mycket tidigare så hade hon inte behövt må så dåligt som hon gjort. Inte nog med att hon var ledsen efter att hennes morfar dog, hon blev även mobbad under skoltiden. För att lindra ångesten så började hon skära sig. 

– Det var ett rop på hjälp, men ingen förstod.

När hon mår som sämst slutar hon att ta hand om sig själv och bry sig om andra.

– När jag mår riktigt dåligt vet jag inte vad jag gör. Jag kan beställa saker för flera tusen på nätet eller gå ut utan att veta var jag är och få eskorteras bort med ambulans eller av polis.

Sedan en tid tillbaks så ser det ljusare ut tycker Sophie. Hon går nu i dialektisk beteende terapi - DBT i kombination med antidepressiva läkemedel. 

– Jag har fått rätt medicin. Jag låg inne nyligen för hallucinationer och då upptäcktes det att jag började gå neråt igen och då höjdes min antidepressiva medicin och det började gå uppåt så jag inte ska få svackor med självskadebeteenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista