Per-Olov Eriksson och Sylve Rolandsson står vid stubben som är kvar efter att trädet har fällts.
Med en trädkrona som spände över 18 meter hade det fått internationellt genomslag och när trädets existens hotades så var folk inte sena med att sluta upp för att kämpa. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Äppelträdets avverkning upprör

Sylve Rolandsson, pomolog: Jag vill rikta ett stort tack till alla som hjälpt till
2:54 min

Igår sågades det flera hundra år gamla, och största äppelträdet i världen ner. Sveriges pomologiska förening, och naturskyddsföreningen i länet är kritiska till avverkningen.

Det är bara stubbar kvar av vad som en gång var världens största äppelträd. Med en trädkrona som spände över 18 meter hade det fått internationellt genomslag och när trädets existens hotades så var folk inte sena med att sluta upp för att kämpa.

Totalt har 6000 personer besökt trädet för att skriva under namnlistor, och 3000 personer har gillat Facebooksidan "Rädda äppelträdet". Sylve Rolandsson från Sveriges pomologiska förening är tacksam över alla som genom åren har engagerat sig. 

– Jag vill framföra ett stort tack till alla som hjälpt till genom åren, vi är många som fått nya vänner och det är nog många som är ledsna idag.

Trädet har inte bara varit en samlingspunkt för både gamla och unga på söder och oas mitt i stan, utan också ett hem för en biologisk mångfald som Per-Olov Eriksson på naturskyddsföreningen nu menar har gått förlorad.

– Själva trädet är ju värdefullt och unikt, men också hem till mossor, lavar och insekter. Det är ingen som har gjort någon inventering av dom, och det är ju tyvärr en bristvara med så här pass gamla äppelträd, säger Per-Olov Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".