Allt från motorsågar och däck till datorer och flaskor med motorolja ligger slängt i reservatet.
1 av 3
Allt från motorsågar och däck till datorer och flaskor med motorolja ligger slängt i reservatet. Foto: Anders Berglund/Länsstyrelsen Gävleborg
Ett bilddäck och flera platsddelar ligger kastade bland löven.
2 av 3
Det har kommit in flera tips om skräphögar i skogen i norra Hälsingland. Foto: Anders Berglund/Länsstyrelsen Gävleborg
Anders Berglund, länsstyrelsen, framför den ena högen av bråte.
3 av 3
Anders Berglund, länsstyrelsen, framför den ena högen av bråte. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Datorer och däck dumpades i naturreservat i Ljusdal

1:21 min

Någon har dumpat miljöfarligt avfall i Mellanljusnans naturreservat i Ljusdals kommun. När naturvårdsenheten efter ett tips besökte reservatet hittade man en plats där någon dumpat enorma mängder avfall.

Motorsågar, däck, datorer och flaskor med motorolja är några av de saker som naturbevakaren Anders Berglund stötte på när han dokumenterade skräpet som breder ut sig i Mellanljusnans naturreservat.

– Man blir ju ledsen och besviken över att folk kan bete sig så här, säger Anders Berglund.

Av det ni hittat vad är värst?

– Det finns oljedunkar, exempelvis. Man är rädd att det rinner ut saker, föroreningar i backen.

Det har kommit in flera tips om skräphögar i skogen i norra Hälsingland, och Anders Berglund ser det som ett onödigt fenomen som absolut inte behöver finnas.

– Vi har det väldigt bra ordnat med återvinningen och sophanteringen i kommunen, men så åker folk ändå ut och slänger avfall på det här viset, ja det är tråkigt.

Nedskräpningen i naturreservatet har nu polisanmälts av länsstyrelsen. En del av avfallet är miljöfarligt och nu blir det länsstyrelsen som får städa upp. Under onsdagen kom ett tips om ytterligare en dumpningsplats några hundra meter ifrån den på bilden. Den kommer också att polisanmälas.

– Vi kommer ju få ta reda på allt det här, och det är ju åtskilliga släpvagnar som ligger här kan jag säga, säger Anders Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista