Lena Nyqvist, verksamhetschef på fastighetsbranchens utbildningsnämnd (tv),  Gävleföretagaren Artan Dhilblawe (th)
Lena Nyquist, verksamhetschef på Fastighetsbranchens utbildningsnämnd (tv), Gävleföretagaren Artan Dhilblawe (th). Foto: Hedda Berglund

Arbetserfarenhet i fokus i nytt pilotprojekt

Lena Nyquist, verksamhetschef: Det är jätteviktigt att hitta kompetens
2:52 min

Genom ett unikt pilotprojekt ska Gävleföretagaren Artan Dhilblawe, med stöd från lokala företag, hjälpa fler nyanlända ut i arbete.

Det är kompetens och inte språk som är vägen till ett jobb. Det menar Artan Dhiblawe som är hjärnan bakom ett nytt pilotprojekt som är tänkt att snabbare ge jobb till nyanlända.

I projektet är tanken att kompetens och tidigare arbetslivserfarenhet ska stå i fokus. Något som bland annat kommer att mätas med hjälp av Fastighetsbranchens Utbildningsnämnds valideringsverktyg, FAVAL.

– Man kan ju ha jobbat länge, ha haft egna studier av intresse. Så man har ganska mycket kompetens med sig, men man har ingen dokumentation på det. Då kan man validera det, säger Lena Nyqvist, verksamhetschef på Fastighetsbranchens utbildningsnämnd.

Både Lena Nyquist och Artan Dhiblawe är eniga om att det finns en stor efterfrågan på kompetens och att det här är ett sätt att tillgodose det behovet.

– Sverige säger att vi inte har många byggarbetare, den generationen går i pension. Så hur ska vi lösa det här problemet? Då såg jag att många invånare i Gävleborg från Syrien och Irak har den här kompetensen. Och det är synd att vi inte ta tillvara på deras kompetens. Det största hindret är språket, säger Artan Dhiblawe.

Artan Dhiblawe samarbetar nu förutom med Fastighetsbranchens utbildningsnämnd också med företagen Sandvik, Fastighetssnabben och Artans eget företag Artam Health Care Nordic.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".