Christian Jansson är parkingenjören som leder torsdagens arbete med att stoppa ner dom nya silverpilarna vid Sätraängarna
1 av 2
Christian Jansson är parkingenjören som leder torsdagens arbete med att stoppa ner dom nya silverpilarna vid Sätraängarna. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio
Två män som i reflexkläder planterar en silverpil.
2 av 2
Innan tjälen kommer så ska dom vara på plats. På flera håll i Gävle kommer det under November att planteras både björk, lind och blodbok. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Träden ploppar upp som svampar i Gävle

1:45 min

Hela 70 nya träd ska de kommande veckorna planteras runt om i Gävle, och idag började kommunen med att gräva ner nya silverpilar längs med bäcken vid Sätraängarna.

Det är ingen slump att just silverpilen hamnar i Sätra. Christian Jansson är parkingenjören som leder torsdagens arbete med att stoppa ner dom nya silverpilarna vid Sätraängarna, och han menar att det finns en tanke bakom att träden hamnar där dom hamnar.

– På vissa ställen kan det finnas kulturhistoriska värden och anledningar till att placera vissa typer av träd. Där det stått en lindallé till exempel så kanske man inte ska ställa dit en tallallé, sånt måste man ta hänsyn till.

Något plåster på såren för träden som ska avverkas vid Staketgatan, eller det nyligen nedsågade äppelträdet i Sofiaparken är det inte tal om. Det här är enligt Christian Jansson planer som funnits i flera år.

Innan tjälen kommer så ska dom vara på plats. På flera håll i Gävle kommer det under November att planteras både björk, lind och blodbok som en del i arbetet med att brädda mångfalden i stadens trädbestånd.

– Det är viktigt för att förhindra angrepp och svampsjukdomar, om almsjukan slår in kan vi vara glad att vi inte har så mycket almar. Vi har dock väldigt mycket lindar i Gävle och skulle nått likvärdigt på linden så blir det jättejobbigt för Gävle, säger Christian Jansson, parkingenjör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista