Patricia Moberg hoppas att förundersökningen ger fallet Tova Moberg ett avslut.
1 av 2
Patricia Karlsson på den plats där 1000-tals personer i maj samlades till Tova Mobergs minne. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Mats Sandström, komminister i Enångers-Njutångers församling.
2 av 2
Tova är borta och sorgen finns kvar, men kanske kan vi nu få svar på vad som hände, säger Mats Sandström, präst i Enångers-Njutångers församling. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Stort behov av klarhet om mordet på Tova Moberg

1:50 min

I dag läggs åtalet fram mot den 22-årige man som misstänks för mordet på Tova Moberg från Njutånger i mitten av maj.

Det har gått ett halvt år sedan 19-åriga Tova hittades död i vattnet utanför sin misstänkte ex-pojkväns gård i Forsa och för många utgör den färdiga förundersökningen slutet på en lång väntan.

För ortsbor som berörts av fallet blir det en befrielse att nu äntligen få en insyn i åklagarens bild av händelseförloppet. Det säger Patricia Karlsson i Iggesund som liksom de flesta i trakten djupt engagerat sig i Tovas tragiska öde:

– Det innebär en viss lättnad att få svar på vad som hände den där kvällen, säger hon.

Är det fler än du som behöver få ett slags avslut?

– Ja, så är det. Det känns för de flesta som om det tagit alldeles för lång tid för att få svaren, samtidigt som man förstår att krävs tid för att reda alla detaljer och samla bevis. Det är påfrestande och man förstår hur hård den här väntan måste ha varit för de som står Tova allra närmast!

Patricia Karlssons eget engagemang var så stort att hon direkt efter mordet i maj arrangerade en ljusmanifestation som samlade tusentals invånare från byarna runt Iggesund till Tova Mobergs minne. Sedan dess har dock fler frågetecken än svar om fallet staplats på varandra:

Varför hade Tova skrivit i sin dagbok att hon fruktade för sitt liv? Hur och varför bragdes hon om livet och hur kunde hennes döda kropp hamna i vattnet där den till slut hittades?

Sådant behöver vi för allas vår själsfrid nu få veta säger Mats Sandström, präst i Enångers-Njutångers församling:

– I sak ändrar det naturligtvis ingenting, för Tova är borta och sorgen och saknaden efter henne finns ju kvar. Men nu kan man kanske få litet mer klarhet i vad som egentligen hände, säger han.

Därmed har den nu färdiga förundersökningen och åtalet en stor känslomässig betydelse, menar Mats Sandström.

– Jag tror det. Det kan åtminstone ge klarhet om hur det varit, säger han.

Den 22-årige ex-pojkvännen har under förhören nekat till mord, men han har erkänt kvinnofridskränkning, alltså våld- eller hot riktat mot Tova Moberg. Det kommer sannolikt att ligga honom i fatet vid den rättsliga prövningen och i ortsgemenskapen, ja där betraktas han redan som gärningsman säger Patricia Karlsson:

– Ja visst, det är han! När man sedan från första stund har vetat vem det är som sitter häktad som misstänkt och nu ska åtalas, ja då tänker man på att det är en person man umgåtts med. Det kommer så nära och man undrar hur man kunnat låta sig luras, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista