Karl-Göte Persson och Anita Wickström
Anita Wickström (tv), Karl-Göte Persson (th). Foto: Hedda Berglund / Sveriges radio

Hörselskadade i Gävleborg tvingas betala dyra belopp för hörapparater

1:58 min

Utprovningsavgiften för hörapparater i Gävleborg är fortfarande högst i landet. Avgiften omfattas inte heller av högkostnadsskyddet vilket innebär att personer som är i behov av hörapparat står utan ekonomiskt skydd.

Karl-Göte Persson och Anita Wickström från Ockelbo är båda två medlemmar i de hörselskadades riksförbund, HRF, i Gävleborg. Båda har länge kämpat för att utprovningsavgiften för hörapparater i Gävleborg ska sänkas samt omfattas av det lagstadgade högkostnadsskyddet.

Gävleborg har nämligen den högsta utprovningsavgiften i landet på 1 500 kronor. En summa som exempelvis kan jämföras med Västra Götalands län där de endast tar ut en patientavgift på 100 kronor.

– Det är ju orättvist, säger Karl-Göte Persson, vice ordförande i HRF i Gävleborg, om skillnaden.

Har man nedsatt hörsel så är hörapparat nödvändigt för att man inte ska bli isolerad berättar Karl-Göte Persson och Anita Wickström. Men på grund av den höga avgiften drar sig många, trots det, från att skaffa hörapparat, menar de.

– Det är ju kostsamt särskilt som pensionär. Många spar i det längsta, säger Anita Wickström.

Men trots flera år av påtryckningar från HRF har hörapparatsavgiften i Gävleborg stått oförändrad och både Anita Wickström och Karl-Göte Persson upplever en hopplöshet.

– Vad ska vi göra? Politikerna skulle ju lyssna mer på det här, säger Anita Wickström. 

Tommy Berger är regionråd (S) för hälso- och sjukvårdsfrågor i Gävleborg och han menar att utprovningsavgiften på 1 500 kronor handlar om en ekonomisk balansgång mellan olika hjälpmedelsområden och att en prissänkning inte är aktuell just nu.

– Vi har ju många grupper som ska ha hjälpmedel. Skulle vi avskaffa den här avgiften så är det 7 miljoner som måste finansieras på något annat sätt, säger Tommy Berger (S).

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista