PH-lampa.
Poul Henningsens klassiska PH-lampa hörde till företagets sortiment. Här dock i orginal. Foto: TT/Wikimedia

Piratkopierare från Älvkarleby på nytt i rätten

0:59 min

I dag inleds en ny rättegång mot Designers Revolt - företaget med lager i Älvkarleby som under tre år piratkopierade och sålde designermöbler på nätet till en bråkdel av orginalpriset.

Huvudmännen från Älvkarleby har redan dömts till fängelse och många miljoner i skadestånd, men nu prövas målet i högre rättsinstans.

Det är Patent- och marknadsöverdomstolen som ska avgöras om det var okej för företaget Designers Revolt, registrerat i Storbritannien, att i strid med svensk upphovsrättslagstiftning kopiera designklassiker och sedan sälja vidare via England.

"Icke" tyckte Stockholms tingsrätt som inte lyssnade på de två huvudmännen från Älvkarlebys försäkran om att de handlat i övertygelsen om att allt gått lagligt till. 

Båda dömdes till ett och ett halvt års fängelse vardera, men firmans grundare bad direkt efter fängelsedomen sin advokat Hans Strandberg att överklaga:

– Han är besviken och överraskad över att man inte godtagit och accepterat hans förklaring att han handlat med bästa avsikt och i tron att allt var korrekt. Den frågan bör absolut ställas under högre domstols prövning, sa Hans Strandberg då.

Motparten upphovsrättsinnehavarna svarade dock med samma mynt och har nu i sin tur överklagat och begärt ännu mer skadestånd - 62,6 miljoner kronor, mer än det dubbla skadestånd som tingsrätten dömde ut 2016.

I dag drar därför rättegången i Sveriges största piratkopieringsfall av möbler gång på nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista