Elisabet Aulenius och Lena Blad står framför en tavla med lupiner och ler.
1 av 2
På bilden Gästrike Vattens processingenjör Elisabet Aulenius och vd:n Lena Blad. Foto: Anton Leck/Sveriges Radio
grå bok som ligger på ett bord
2 av 2
Tillsammand med stuidefrämjandet ska en bokcirkel påbörjas. Foto: Anton Leck/Sveriges Radio

Världstoalettdagen: Rent vatten inte en självklarhet för alla

Lena Blad, vd Gästrike Vatten: Var tredje människa saknar toalett
1:50 min

I 50 år har Duvbacken renat avloppsvattnet i Gävle. Gästrike Vatten ansvarar för dricksvattenförsörjningen och avloppshanteringen i kommuner runt om i Gävleborg.

Idag kan gävleborgarna både bada och fiska i Gavleån. Men förr i tiden gick ryktet om att man kunde få en stelkrampsspruta om man ramlade i vattnet och något fiske var det inte frågan om.

Nu har Duvbacken renat avloppsvattnet i Gävle i 50 år och det är något som Gästrike Vattens vd Lena Blad är stolt över, men tillägger också att det finns många människor som fortfarande inte har rent vatten eller toalett.

– Vi har kommit väldigt långt i Sverige och ibland måste vi stanna upp och tänka på hur bra vi har det, menar Lena Blad.

Tops, hushållspapper och hår är några av de saker som vi slänger rakt ner i toaletten idag.

Elisabet Aulenius, processingenjör på Gästrike vatten, menar att det är viktigt att vi börjar öka medvetenheten om hur vi ska använda våra toaletter.

– Vi har ju kemikalier som är väldigt svåra för reningsverken att bryta ner och då går de mer eller mindre orenat ut i våra sjöar och hav, säger Elisabet Aulenius

Att man valt att uppmärksamma 50-årsjubileet just den här söndagen är ingen slump, det är nämligen FN:s internationella världstoalettdag då sanitetsproblem uppmärksammas runt om i världen.

– Var tredje människa saknar toalett och framförallt kvinnor och barn påverkas starkt av det här, säger Lena Blad, vd vid Gästrike Vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".