Bodil Dürebrandt
Bodil Dürebrandt, hållbarhetsutvecklare i Gävle. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Bara Gävle och Ljusdal får bra betyg för renhållningen

1:37 min

Enligt stiftelsen Håll Sverige Rent är det bara två av Gävleborgs tio kommuner som arbetar förebyggande mot nedskräpning: Gävle och Ljusdal.

Nyligen undersökte Håll Sverige Rent hur landets kommuner följer de nya avfallsföreskrifternas krav på mål och åtgärdsplaner för minskad nedskräpning.

Det visade det sig att bara två kommuner i Gävleborg arbetar förebyggande mot nedskräpningen, nämligen Gävle och Ljusdal.

Det har aldrig gjorts så mycket för Gävles renhållning som nu, menar Bodil Dürebrandt, hållbarhetsutvecklare i Gävle som säger att det för kommunen, är en självklarhet att arbeta med dom här frågorna.

– Gävle har en ambition att ligga på topp, säger Bodil Dürebrandt.

Och det märks att stadens arbete gett resultat. Mätningarna från 2017 visar nästan en halvering av skräpnivåerna i staden jämfört med föregående år.

Ett gott betyg och bevis på att man lyckats komma nära invånarna och förändra ett dåligt beteende, menar Bodil Dürebrandt.

– Det är beteendet som styr om man skräpar ner eller inte och där vill vi sätta ner foten och göra det lätt att göra rätt.

Därför har kommunen gjort sina papperskorgar mer inbjudande, användarvänliga, fräscha och placerade på rätt ställen.

Vill vi sätta ner foten och göra det lätt att göra rätt.

Redan 2016 gick Gävle från plats 34 till 12 enligt Håll Sverige rents kommunindex som rör både engagemang och insatser mot nedskräpning.

Och man vill klättra, något man ser sig kunna göra genom att redan hos dom yngsta invånarna få en rutin för miljötänk och källsortering

– Vi jobbar väldigt mycket med skolorna nu, så att våra yngre redan från början får ett schysst beteende när det kommer till nedskräpning, säger Bodil Dürebrandt.

Det låter som att man angriper skräpet från alla håll?

– Ja jag tror att det är viktigt att vi gör det, man behöver hjälpas åt på flera sätt, säger Bodil Dürebrandt, hållbarhetsutvecklare i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista