Skummet som användes vid släckningsarbetet har förorenat vattnet. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Skummet som användes vid släckningsarbetet har förorenat vattnet. Foto: Sveriges Radio
Bengt Friberg, kommunchef Hudiksvalls kommun. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio
2 av 2
Bengt Friberg, kommunchef Hudiksvalls kommun. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio

Hudiksvalls kommun tar INTE ansvar för skummet i Hamre

1:02 min

Trots att Miljödomstolen slagit fast att Hudiksvalls kommun bär ansvaret för skumföroreningarna i samband med branden i Hamre 2015 så vill nu Hudiksvalls kommun kalla in en expert.

Trots att Mark- och miljööverdomstolen avvisat kommunens överklagande av domen, kommer Hudiksvalls kommun inte att ge upp sina ansträngningar att slippa betala saneringskostnaderna.

Saken är så principiellt viktig att Hudiksvalls kommun nu tar in experter och fortsätter processandet menar Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvall.

– Den här saken är av nationellt intresse, kan en kommun få ett straffrättsligt ansvar måste man vara väldigt säker och därför känner vi att vi har ett ansvar över att få det här slutgiltigt prövat, säger Bengt Friberg

Invånarna i Hamre som väntat på en ekonomisk ersättning för föroreningen av deras dricksvattenbrunnar kommer nu att behöva vänta ytterligare.

– Det ska inte behöva ta allt för lång tid, men vi har ett ansvar mot skattebetalarna och Räddning Sverige att få till en riktig prövning av sakfrågan, säger Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista