Laila Tuiskiluoto är en av tre personer som anmält chaufförer i färdtjänsten för sexuella trakasserier det senaste året.
Laila Tuiskiluoto är en av tre personer som anmält chaufförer i färdtjänsten för sexuella trakasserier det senaste året. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Laila anmälde taxichaufför: Han slängde sig runt halsen

2:14 min

Flera personer som reser med färdtjänst har känt sig så illa berörda av olika typer av sexuella anspelningar från taxichauffören att det valt att göra en anmälan till X-trafik.

Just nu granskar P4 Gävleborg resor med färdtjänst och skolskjutsar.
En som drabbats efter det att hon rest med färdtjänst är Laila Tuiskuluoto.

En kväll i somras fick hon oönskad påhälsning av en chaufför som kört henne tidigare.

– Jag gick och öppnade dörren och där stod den där färdtjänstgubben. Jag frågade vad han gjorde där eftersom jag inte bokat någon resa. Jag sa: "gå härifrån", då fick jag honom runt halsen, jag höll på att falla baklänges.

Omfamnade han dig?

– Ja, det gjorde han. Han kramade om mig runt halsen och det var jätteäckligt.

Varje år görs en bra bit över en halv miljon taxiresor av de 30-talet taxibolag i Gävleborg som kör åt X-trafik.
Under 2016 och 2017 har 30-tal rapporter kommit in från kunder som exempelvis är missnöjda med oklarheter kring tid och plats eller chaufförers bemötande.
Men tre fall handlar om betydligt allvarligare saker. Det är taxikunder som, precis som Laila Tuiskuluoto, på olika sätt känt sig sexuellt trakasserade.

När P4 Gävleborg kontaktar taxiföretagen så svär sig två av tre bolag helt fria från skuld, de anser helt enkelt att taxikunderna kommer med falska anklagelser mot deras respektive chaufförer. I det tredje fallet har chauffören fått en tillrättavisning, men arbetar precis som de andra två kvar.

Monica Westlund är enhetschef för serviceresor inom Region Gävleborg:

– Det är entreprenören som är arbetsgivare. Det är de som avgör om man ska stänga av en chaufför, men det görs i dialog med oss, säger hon.

Laila Tuiskiluoto uppmanades av X-trafik att anmäla händelsen, men sen har hon inte hört något vare sig från det aktuella taxibolaget eller från X-trafik. Däremot har hon åter stött på den anmälda chauffören.

– Jag tänkte: "herre gud är det han". Jag trodde att han fått sparken. Och det första han sa var: "Hej, det är    länge sen jag körde bruden". Då sa jag: "Jag är ingen brud för dig". Det måste jag säga att det lämnade spår inom mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista