Migrationsverket i Söderhamn ska läggas ner.
1 av 4
Magnus Önnestig är chef på Migrationsverket i Söderhamn. Alexandra Gard är arbetsmiljöombud. Foto: Agneta Sundberg/Christian Höijer /Sveriges radio
Alexandra Gard
2 av 4
Alexandra Gard är arbetsmiljöombud på migrationsverket i söderhamn och menar att det här har gjort en redan dålig situation ännu sämre. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Migrationsverket i Söderhamn.
3 av 4
Migrationsverket i Söderhamn. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Migrationsverket lägger ner i Gävle och Söderhamn

1:06 min

Stora delar av Migrationsverkets verksamheter i Gävle och Söderhamn läggs ned under nästa år och 140 anställda berörs.

Under dagen har personalen på kontoren i Söderhamn och Gävle informerats om de planerade neddragningarna.

– Vi har ju en redan väldigt ansträngd arbetsmiljö, och det här underlättar ju så klart inte, säger Alexandra Gard, arbetsmiljöombud i Söderhamn.

I fredags avslöjade P4 Gävleborg att Migrationsverket vill lägga ned kontoret i Gävle med ansökningsenhet, asylprövningsenhet och mottagningsenhet.

Och i dag gick Migrationsverket ut och bekräftade uppgifterna om att neddragningar väntar både i Gävle och i Söderhamn. Men inga formella beslut är ännu fattade och inga varsel är ännu lagda.

I Gävle berörs cirka 120 anställda av nedläggningen. I Söderhamn berörs cirka 20 anställda. Den enda av Migrationsverkets versamheter som blir kvar i Gävleborg är förvaret i Gävle.

– Det är tunga besked att ge, säger Magnus Önnestig, regionchef för Migrationsverket, region Mitt.

Orsaken till neddragningarna är att Migrationsverket vuxit med flera tusen medarbetare sedan det stora antalet asylsökande som kom under 2015. Men nu när antalet asylsökanden minskar måste myndigheten kraftigt banta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista