Erica Finndell
1 av 2
Erica Finndell är mamma till Wiktoria som är transperson Foto: Felicia Danielsson/Sveriges Radio
Flaggor Pride och Trans
2 av 2
I Söderhamn hissar man transflaggan, här till höger om den regnbågsfärgade prideflaggan. Foto: Felicia Danielsson/Sveriges Radio

Erica Finndell föreläser om att vara förälder till ett transsexuellt barn

2:40 min

Erica Finndell känner både stolthet och glädje, men även en oro för den oförståelse hennes barn kan behöva möta i livet

pIdag uppmärksammas Transgender day of rememberence världen över. En dag där man minns de transpersoner som dödats till följd av hatbrott. Söderhamn har sedan 2014 hissat flaggan längs hela ån och utanför Rådhuset till minne av de som har mist livet på grund av transfobi, eller av hat och rädsla för människor som inte bekänner sig till traditionell könsidentitet.

Under måndagen kommer även ett evenmang att hållas på teatern i Söderhamn. Flera olika personer kommer att medverka och berätta sin historia och om sitt engagemang. En av dem är Erica Finndell som är mamma till Wiktoria, som är transperson. 

– Jag blev väldigt stolt över mitt barn. Att hon vågar komma fram och säga att så här är det, säger Erica Finndell. 

Men med tanke på dagens tema så finns även en oro för det Wiktoria kan tänkas möta:

– Det finns en rädsla hos mig som förälder. Ska mitt barn behöva möta det här? Därför är det så viktigt att vi kommer ut med den här informationen. Att alla har lika stor rätt att leva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista