Ladugatan på Brynäs.
1 av 4
Ladugatan på Brynäs. Foto: Gavlegårdarna.
Norrbågen i Sätra.
2 av 4
Norrbågen i Sätra. Foto: Gavlegårdarna.
Porfyrvägen i Sätra.
3 av 4
Porfyrvägen i Sätra. Foto: Gavlegårdarna.
Södra Fiskargatan på Brynäs.
4 av 4
Södra Fiskargatan på Brynäs. Foto: Gavlegårdarna.

Kommunens beslut: Gavlegårdarna får sälja av bostäder i Sätra och Brynäs

Inger Källgren Sawela: Det blir billigare för oss att bygga i framtiden
1:32 min

Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna vill sälja totalt 803 lägenheter i stadsdelarna Sätra och på Brynäs i Gävle. Något som Kommunstyrelsen i Gävle i dag röstade ja till.

Orsaken bakom förslaget är att Gavlegårdarna behöver säkra kapital till upprustning av befintliga och bygge av nya bostäder.

De bostäder som beslutet gäller är hyresrätter i bostadsområdena Sätra och Brynäs i Gävle som ännu inte har rustats upp av Gavlegårdarna.

Fastigheterna ligger på adresserna; Norrbågen och Porfyrvägen i Sätra. På Brynäs ligger fastigheterna på; Boothsgatan, Ladugatan, S Hospitalsgatan, S Fiskargatan, S Sjötullsgatan och Waldenströmsgatan.

Kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M) tror att en förrsäljning kommer vara positivt för bostadsmarknaden i Gävle.

– Det kommer leda till mycket. Gavlegårdarna kommer behöva låna mindre pengar, man får mer pengar till underhåll av det fastighetsbestånd som finns kvar och det kommer också visa på vad marknadsvärdet är för övriga bestånd i Gavlegårdarna. Det blir billigare för oss att bygga i framtiden, säger hon.

Ytterligare beslut behöver fattas i Kommunfullmäktige i december innan en försäljning kan ske.

Jörgen Edsvik (S), kommunalråd i opposition i Gävle, är kritisk till beslutet.

– Det här är bara det första paketet av flera kommande paket där Alliansen avser sälja bostäder. Vi delar inte synen på att vi ska utsätta bostadsbeståndet för den typen av påfrestning, säger Jörgen Edsvik.

Med i beslutsunderlaget för det nu genomröstade förslaget, är att huvudsyftet med försäljningen är att skapa finansieringsutrymme för kommande nyproduktioner. Byggnation av fler bostäder är Jörgen Edsvik positiv till, men instämmer inte i att försäljningen är ett måste för att genomföra detta.

– Vi är överens med Alliansen om att bygga betydligt mer och snabbare än tidigare. Men det finns många privata byggherrar som bygger framförallt hyresrätter i Gävle, så just nu är det inget problem att hitta en aktör som vill bygga i Gävle. Men vi vill ändå ha Gavlegårdarna med som en spelare i det här, säger oppositionsrådet.

Planen är att försäljningen av dem 803 lägenheterna ska vara klart innan nästa sommar. Men Inger Källgren Sawela tror inte att försäljningen behöver vara ett skäl för oro hos dom nuvarande hyresgästerna.

– Bara man får rätt information och mycket information så lägger sig oron. Vi har privata fastighetsägare i Gävle redan i dag och jag tror inte att de hyresgästerna trivs på något mindre sätt än andra, säger Inger Källgren Sawela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".