En pressbild på Kristin McMillen
Kristin McMillen, digital redaktör på tidningen ETC, tidigare programledare på P4 Gävleborg och en av dem som skrivit under. Foto: ETC.se

4084 journalistkvinnor skriver under mot sexuella övergrepp

1:29 min

Nu höjer kvinnor inom radio, tv och tidningsbranchen sina röster mot diskriminering och sexuella övergrepp på arbetsplatsen. Total har 4084 kvinnor skrivit under uppropet som fått namnet "deadline".

I uppropet "deadline" så skriver kvinnor och ickebinära inom journalistyrket gemensamt under för att ingen som blivit sexuellt utnyttjad ska behöva stå ensam, och för att få stopp på ett utbrett problem som finns överallt menar Kristin McMillen, digital redaktör på tidningen ETC, tidigare programledare på P4 Gävleborg och en av dem som skrivit under.

– Man brukar ju höra kommentaren "inte alla män", men efter det här så är det ju ganska tydligt att det här pågår överallt.

Yrkesområden har på senaste tid avlöst varandra med att visat sig ha stora problem med diskriminering och sexuella övergrepp, och uppslutningen i upprop, liknande deadline har varit enorm, med tusentals underskrifter. Och nu när kvinnliga och ickebinära journalister gått samman för att sätta ner foten så hoppas Kristin McMillen att dom som inte vågat tala ut tidigare ska känna att dom har backning.

– Det känns otroligt stärkande, vi är så många, vi är så arga och det här är en gemenskap i att inte vara ensam, säger Kristin McMillen, journalist.

Tillsammans med alla underskrifter som kom under tisdagskvällen finns även direkta vittnesmål från kvinnor och ickemän som i sitt yrke blivit utsatta. Det som följer i citaten är anonyma vittnesmål från de som skrivit under.

Skammen var större än vad jag upplevde att mitt inflytande var.

"Jag blev drogad och våldtagen av två etablerade manliga journalister när jag för tio år sedan var ung frilansande journalist som försökte ta mig in i branschen. Vågade tyvärr inte anmäla. Skammen var större än vad jag upplevde att mitt inflytande var, där och då."

Gillar du att suga kuk eller?

"När jag var 23 och pluggade till journalist fick jag praktik på ett stort medieföretag. Första veckan sa en av de stora nationella profilerna till mig i ett öppet kontorslandskap ”Gillar du att suga kuk eller?” på ett ganska gå-påigt sätt. Jag blev helt ställd och stammade fram något ”hehe, va?” Några veckor senare sa han ”Gillar du att knulla eller?” En annan gång drog han ner mig i sitt knä. Han pratade också sexualiserande om sin dåvarande fru. Så. Äckligt. Och tröttsamt. Och gubbigt."

Jag minns att jag blev illamående.

"En av cheferna, en man  i dryga 60-årsåldern, viskade i örat och frågade om jag vill följa med honom hem. Jag blev chockad, stirrade och tänkte: han är över 60 år och jag är 25. Då fortsatte han: ”Du kan få två tusen kronor.” Jag minns att jag blev illamående och bara gick därifrån."

Ickebinär

En ickebinär person känner sig inte som man och inte som kvinna heller. Ordet betyder inte samma sak för alla som känner att de är ickebinära.

En del känner sig som både tjej och kille medan andra ickebinära tycker att de är mellan att vara tjej och kille. Många ickebinära känner sig inte som något kön.

Källa:Funkisprojektet.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista