En polishelikopter användes i sökandet efter 16-åringen i somras.
En polishelikopter användes i sökandet efter 16-åringen i somras. Foto: Johan Nilsson/TT

16-årig flicka såg misshandel på film innan mordförsök på lillebror

1:07 min

En 16-åriga flicka som misstänks för mordförsök på sin lillebror i somras hade tidigare under kvällen googlat på barnmisshandel och tittat på filmklipp med misshandel.

Det kom fram under första rättegångsdagen i Gävle tingsrätt idag.

Det var i början av juli som den 16-åriga flickan knivhögg sin nioåriga bror i Gävle. Larmet gick och efter ett omfattande polispådrag där helikopter användes så kunde flickan kunde gripas samma kväll på centralstationen i Uppsala.

Pojken hade flera skärsår i huvudet efter att ha blivit utsatt för våld med olika tillhyggen. Han fördes till sjukhus svårt skadad, dock inte livshotande.

I dag var som sagt den första rättegångsdagen i Gävle tingsrätt och kammaråklagare Arek Nowak redogjorde bland annat för sökningarna efter videor föreställande barnmisshandel som flickan har sökt på under dagen för misshandeln.

Tidigare under förmiddagen redovisades polisens tekniska brottsplatsundersökning, och de blodspår som säkrats. Och där menar åklagare Arek Nowak att det man kunnat konstatera utifrån brottsplatsundersökningen stämmer väldigt väl överens med vad både pojken och flickan har uppgett i förhör.

– Min uppfattning är att det stämmer väl överens. Både målsägandens berättelse och flickans berättelse stämmer i stora drag och många av fynden visar att det är på det sättet som de berättat att det gått till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista