Kvinna på långfärdsskridskor (arkivbild).
1 av 3
Kvinna på långfärdsskridskor (arkivbild). Foto: Tobias Röstlund/TT
Långfärdsskridskor (Arkivbild)
2 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Långfärdsskridkopremiär väntar
3 av 3
Långfärdsentusiastarena längtar så här års efter premiärturen, men ännu är isarna förrädiska (Arkivbild). Foto: TT

Osäkra isar ger farlig skridskopremiär – rutinerade Inge hamnade i en vak

0:53 min

Härligt, härligt säger långfärdsskridskoentusiasterna när isen nu breder ut sig på deras premiärsjöar i Gästrikland och Hälsingland. Men det är också farligt, farligt till följd av ojämn isläggning med förrädiska "falluckor" som följd.

Långfärdsskridskoåkarna har längtat, men bör ge sig till tåls ett tag till. Det säger Friluftsfrämjandets rutinerade färdledare Inge Bäckström i Arbrå som vill varna för ojämn isläggning. Här om dagen gick det illa för honom själv:

– Jag ramlade på knäna och gick genom isen. Jag trodde först att det bara var överisen som brast, men föll rätt ner i vattnet.

Blev du överraskad?

– Ja, jag blev helt överraskad. Jag hade åkt där innan men kanske några meter bort, nu var det plötsligt tunnare!

Därmed låg 72-årige Inge Bäckström plötsligt i en vak och trampade vatten och vinkade avvärjande till resten av sällskapet som närmade sig med livlinor i högsta hugg.

– Jag använde min vanliga teknik i stället - armbågarna på iskanten och sedan isdubbar för att dra sig fram till fast is. Men den här gången var isen så tunn att jag tvingades agera isbrytare flera meter, berättar han.

Plurrandet hör till den tjusiga långfärdsskridskosporten anser Inge Bäckström, men så har han också tränat på att ta sig upp och är fullt utrustad med isdubbar, livlina, flythjälp, ombyte och förstås aldrig åker ensam. Nu varnar han ändå för förrädiska isar.

– Ja, det beror på att isläggningen just nu är så ojämn. Det uppstår "falluckor" som man inte ser förrän det är för sent. Dessutom har det kommit snö som gör det ännu farligare, säger han.

Att temperaturen nu stiger igen, gör det förstås inte bättre, konstaterar Inge Bäckström:

– Nej då tunnar dessutom isen ut och blir ännu mer förrädisk, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista