Bildkollage med Bertil Wingqvist och den övergivna posten i trappa.
Advokaten Bertil Wingqvist tycker att det är oacceptablet med övergiven post, framförallt då hans firma ofta får brev med känsligt innehåll. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges Radio, Catrin Landén / Sveriges Radio

Postnord övergav brev och paket i trappuppgång

1:40 min

Brev och paket till två Gävleföretag, lämnades övergivna på hög i trapphuset utan att delas ut. Ett av breven skulle till en advokatfirma som ofta får känslig post.

Det var i början av november som en utdelning med brev och paket lämnades vind för våg i en trappuppgång i Gävle. Företagen som posten skulle gå till fanns inte kvar på adressen.

Enligt PostNords produktionsområdeschef för Gävle, Katarina Sörman, undersöker de varför posten lämnats som den gjorts och understryker att det inte är en del av deras rutiner att överge outdelad post.

Det här ser vi allvarligt på. Vi ska inte lämna post vind för våg i en trappuppgång. Den ska med tillbaka till brevbärarkontoret igen.

– För mig låter det lite konstigt att det har inträffat, men det har ju gjort det och då har vi brustit i våra rutiner, säger Katarina Sörman.

Om post inte kan delas ut på första försöket, så är det PostNords rutin att ta med det tillbaks till postcentralen och försöka ytterligare 2-3 gånger innan det sen går i retur till avsändaren.

Ett av breven skulle till advokatfirman Abersten, som flyttade från adressen ett halvår tidigare. Delägaren Bertil Wingqvist ser allvarligt på det som hänt.

– Det finns viktiga tider att hålla för oss. Blir det förseningar för att det har lagts fel eller kommit bort av den anledningen så är det inte acceptabelt. Det här ska komma rätt, på rätt tid och rätt plats, säger han.

Att posten lämnats i trappen fick de veta först när deras brevbärare några dagar senare hittade kuvertet och tog med sig det.

Bertil Wingqvist veterligen är det första gången det sker, men eftersom de ofta får post med känsligt innehåll så är det ändå en gång för mycket.

– Det kan vara sekretesshandlingar från läkare och sjukhus, från domstolar förstås. Klienter som är frihetsberövade och det är inte bara människor utan även företag. När det gäller företagsaffärer och företagshemligheter så kan det vara känsliga uppgifter som vi har som kanske vanliga företag inte har i samma utsträckning, säger Bertil Wingqvist.

Rutinerna kommer ses över ytterligare, menar PostNords Katarina Sörman, för att se till att all post hamnar rätt. Och hon uppmanar den som hittar övergiven post att inte bara låta den ligga.

– Om du skulle se ett brev ligga i trappen, ta gärna upp det och lämna det till brevbäraren eller närmaste brevlåda. Så att det inte ligger vind för våg och vi tar hand om breven på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista