Åse och Jens Fernqvist-Alftin
När Emma och Elsa föddes gjordes inte den rutinkontroll på barns hörsel som normalt görs, så mamma Åse och Pappa Jens visste först inte om deras döttrars hörselnedsättning. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Åse och Jens om livet med hörselskadade barn

"Vi var i förnekelsefasen hur länge som helst"
3:01 min

Idag bor det 54 000 hörselskadade invånare i Gävleborgs län som är 16 år eller äldre. Men det finns också de som föds med hörselskador, bland annat Åse och Jens Fernqvist-Alftins sexåriga tvillingdöttrar Emma och Elsa.

När Emma och Elsa föddes gjordes inte den rutinkontroll på barns hörsel som normalt görs, så mamma Åse och Pappa Jens visste först inte om deras döttrars hörselnedsättning.

När testerna sedan genomfördes var det svårt för dem att acceptera diagnosen.

– Vi vart chockade och trodde först inte på det, vi trodde ju att dom hörde, säger Åse Fernqvist-Alftin

– Vi pratade ju med våra barn, och om vi slog en fot i golvet så såg vi ju att dom reagerade och då tyckte ju vi att dom hörde, säger Jens Fernqvist-Alftin.

Men trots hörselnedsättningen hos deras barn har livet haft sin stilla anpassade gång menar Åse och Leif. Deras döttrar kan teckenspråk och det har föräldrarna också fått lära sig. Men att lära sig ett nytt språk sent i livet är inte det lättaste.

– Ofta så kan dom komma till mig och så gör jag nått tecken, men då säger dom "vad är det för någonting?" och då är det tydligen inte ens ett tecken jag gjort, säger Jens Fernqvist-Alftin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".