Tommy Berger (S) är regionråd för hälso- och sjukvårdsfrågor.
Tommy Berger (S) är regionråd för hälso- och sjukvårdsfrågor. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Regionrådet Tommy Berger nöjd med 1500 kronor för att prova ut hörapparat

Tommy Berger om avgiften: Den känns ganska rimlig faktiskt
1:18 min

Det är skäligt med en utprovningsavgift för hörapparat på 1500 kronor i Gävleborg, trots att avgiften fortfarande är högst i landet. Det tycker Tommy Berger (S), regionråd för hälso- och sjukvårdsfrågor.

I till exempel Västra Götalands län kostar det bara 100 kronor i patientavgift att prova ut en hörapparat.

Regionrådet Tommy Berger (S) tycker dock att 1500 kronor är bra nivå på avgiften.

– Den känns ganska rimlig faktiskt när vi jämför oss med omvärlden och så. Det är några som har väldigt låga avgifter men flertalet har avgifter som ligger ungefär som vår, säger Tommy Berger.

Finns det möjlighet att sänka avgiften?

– Det går alltid att göra, men vi har ju avgifter och tar ut för andra typer av hjälpmedel, både en del... Vi tillhandahåller alltid hjälpmedel och kostnader i samband med utprovning av andra typer av hjälpmedel också och så. Så visst är det så att det finns en ekonomisk aspekt i det, att så fort vi väljer att prioritera en typ av hjälpmedel, eller utprovningen av dem snarare, gentemot någonting annat så är det en avvägning som ska göras. Nya pengar uppstår ju inte, säger Tommy Berger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".