Nordanstig har bäst koll på skolskjutsar i länet

1:50 min

Små kommuner har bättre koll än stora på vilka chaufförer som kör skolelever, visar en granskning som P4 Gävleborg gjort. Allra bäst i klassen är Nordanstig.

Nordanstig är enda kommunen i Gävleborg som har listor på vilka personer som kör eleverna till skolan med buss och taxi.

Christina Myhrer är ansvarig för skolskjutsar i Nordanstig:

– Det är jätteviktigt för oss att nå chaufförerna snabbt. Händer något så kan jag väldigt snabbt nå de chaufförer som vi har, säger hon.

60 procent av eleverna i Nordanstig åker buss eller taxi till skolan. Christina Myhrer har listor med telefonnummer och namn och säger att hon i känner de flesta chaufförer som kör för de inhyrda entreprenörerna utom de som länstrafiken X-trafik ansvarar för.

– Det är en trygghet att i princip ha personlig kontakt med chaufförerna. Det är bra också i kontakten med föräldrarna, man kan tala om vilka som kör och man har kontroll över det, säger hon.

Men P4 Gävleborgs granskning visar att de flesta kommunerna helt släppt kontrollen till inhyrda företag.

Bara tre av tio kommuner har över huvud taget listor över chaufförer som kör.

Utöver Nordanstig så har också Hofors och Ljusdals kommuner koll på de chaufförer som kör buss. De största kommunerna Hudiksvall, Sandviken och Gävle litar till att de inhyrda företagen hör av sig om problem uppstår.

Sinikka Pisilä ansvarar för skolskjutsarna i Gävle som varje dag kör 2000 elever och hon förklarar varför de inte begär att få listor från entreprenörerna.

– Det är inte mitt ansvar. Vi har ju ett avtal som reglerar vi hur det ska fungera, säger hon.
 
Skulle det inte vara tryggare om ni visste vilka som körde?

– Jag tror att Gävle är en för stor kommun för att ha en sådan hantering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista