X-trafik höjer pensionärernas biljettpriser
1 av 3
Rut Baltazars i Gävle är inte nöjd med att tvingas betala mer. Foto: Tomas Groop/P4 Gävleborg
X-trafiks bussar
2 av 3
För 260 kronor per månad kan pensionärer resa hur mycket de vill med X-trafiks bussar. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio
X-trafik höjer priset på sina Seniorbiljetter
3 av 3
Gunnar Karlssin tycker det vore rimligt att låta pensionärerna åka buss gratis. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

X-trafik höjer pensionärernas biljettpriser

1:27 min

Vid årsskiftet höjer X-trafik priserna för sina periodbiljetter med 4 procent, vilket betyder mellan 20 och 50 kronor mer per biljett. Dessutom höjs årskortet Seniorbiljetten med 20 kronor per månad till det nya priset 260 kronor per månad. Det är för mycket, anser många äldre resenärer.

Prishöjningen av årskortet Seniorbiljetten kan förefalla blygsam, men den drabbar en allt annat än resursstark grupp.  Pensionären Ruth Baltazars i Gävle är inte alls särskilt nöjd med att behöva betala mer:

– Det blir så klart besvärligt, men jag vill ju i alla fall åka buss. 20 kronor är mycket för mig, säger hon.

Den här gången tänker Ruth Baltazars snällt finna sig, men hon understryker att hon inte klarar särskilt stora prisökningar.

– Nej, inte hur mycket som helst! Alternativet är ju att åka pensionärsbuss gratis, men den förmånen ska ju tas bort, säger hon.

Höjningen av priset för Seniorbiljetten blir procentuellt sett högre än för övriga periodbiljetter, men enligt X-trafiks avdelningschef Marie Nordmark finns det utrymme för det:

– Jämfört med andra Seniorbiljetter runt om i landet, är vår biljett faktiskt den billigaste i landet. Man kan alltså från årsskiftet åka fritt för 260 kronor per månad och det är ett väldigt lågt pris, påpekar hon.

Visst, det är ett lågt pris, men ändå inte lågt nog. Det säger Gunnar Karlsson, flitig bussresenär i Gävle som inte heller är till freds med prishöjningen:

– För pensionärer tycker jag att det ska vara frysta biljettpriser!

Men 20 kronor ytterligare är väl ändå inte så mycket?

– Nej, men tar man det gånger 12 blir det mycket!

Gunnar Karlsson anser att smärtgränsen för vad det går att ta ut av pensionärerna redan har nåtts:

– Ja, helst skulle jag vilja kunna åka som skolungdomen - alltså helt gratis! säger han.

X-trafiks avdelningschef Marie Nordmark är inte oväntat av helt annan uppfattning:

– För 260 kronor kommer de äldre från och med nästa år att kunna åka precis var som helst i hela länet. Det är ett väldigt bra pris! säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista