Lima Farid och Shewit Mulugeta
1 av 3
Lima Farid och Shewit Mulugeta, klasskamrater till flickan vars utvisning dom nu demonstrerar emot blev chockade när de möttes av sin då utvisade väns avskedsmeddelande. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio
Folksamling vid stortorget
2 av 3
Under Torsdagskvällen samlades flera hundra personer för att med plakat skandera budskapet om att ändra utvisningsbeslutet. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio
Demonstrationsplakat med texter som "Jalla jalla asyl åt alla".
3 av 3
Namninsamlingen fick snabbt 4000 underskrifter. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Elever demonstrerade mot utvisning av klasskamrat

2:50 min

Elever från Vasaskolan i Gävle demonstrerade under torsdagskvällen mot att en klasskamrat och hennes familj utvisas till Armenien – efter fem år i Sverige.

När Lima Farid och Shewit Mulugeta kom till skolan möttes de av ett avskedsmeddelande med texten "Vi ska åka nu, de tar oss, jag älskar er allihopa". De blev chockade över beskedet att deras vän och klasskamrat skulle utvisas med sin familj efter fem år i Sverige – och kände att de var tvungna att göra något. 

– Alla i skolan sprang i panik för att mötas vid skåpen och vi bara grät, vi kände oss så hopplösa, berättar Lima Farid.

Och dagen skulle bara bli värre. Det visade sig att det inte gick komma i kontakt med familjen överhuvud taget. Shewit Mulugeta kände sig tömd på känslor.

– Det blev bara värre av det, men till slut kom vi till liv och började göra saker, säger Shewit Mulugeta. 

Engagemanget tog snabbt fart, berättar klasskamraterna. Under torsdagskvällen samlades flera hundra personer med plakat för att protestera mot utvisningarna. Namninsamlingen fick snabbt 4000 underskrifter. Men under veckan nåddes eleverna av informationen att flickan och hennes familj redan skickats till Armenien.

Lima Farid hoppas att demonstrationen ska öppna myndigheternas ögon.

– Vi vill visa vårt stöd. Vi hoppas på uppmärksamhet för att visa att något är fel, säger Lima Farid. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista