Den misstänkte förs in i rättssalen vid Hudiksvalls tingsrätt med handfängsel den första rättegångsdagen.
1 av 3
Den misstänkte förs in i rättssalen med handfängsel den första rättegångsdagen. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges radio
Advokat KG Myhrberg är målsägandebiträde för Tova Mobergs familj.
2 av 3
Advokat KG Myhrberg är målsägandebiträde för Tova Mobergs familj. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Polisbilar och avspärrningsband, ett skolfoto på Tova Moberg och en polishund som söker i en vägkant.
3 av 3
PÅ måndagen startade mordrättegången mot den 22-årige expojkvännen som misstänks ha mördat 19-åriga Tova Moberg i maj. Foto: Privat / Christian Höijer / P4 Gävleborg

Så var första rättegångsdagen om mordet på Tova Moberg

2:38 min

På måndagen startade den nio dagar långa rättegången mot Tova Mobergs expojkvän. Han åtalas mot sitt nekande för mord och grov kvinnofridskränkning.

"Det känns inget speciellt". Det säger den 22-årige expojkvännen när polisen förhör honom om mordet på 19-åriga Tova Moberg och visar honom bilder på den döda Tova. Enligt honom är det någon annan som utfört mordet.

Polisen har hållit 19 förhör med den misstänkte expojkvännen. Han har hela tiden förnekat brott. Någon teknisk bevisning i form av DNA eller fingeravtryck som binder honom till mordet finns inte. Varken på Tova, skottkärran hon var fastbunden på eller den hammare som låg på sjöbottnen intill. Vattnet har sköljt bort alla spår. 

– Det här är ett så kallat indiciemål. Om det finns tillräckligt många omständigheter som pekar mot hans skuld och man kan utesluta annan gärningsman går det att fälla honom.

Och det finns många andra försvårande omständigheter som talar för att 22-åringen är den skyldige menar målsägandebiträdet, advokat K-G Myhrberg. 

– Jag tycker bevisningen är stark. Bevisningen visar att mycket pekar på att han är gärningsmannen och att utredningen täpper till alla tänkbara alternativ, att den utesluter en annan gärningsman, säger K-G Myhrberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista