Romska flaggan
Den romska flaggan kommer att hissas i Gävle idag. Foto: Drago Prvulovic/TT

Romska ungdomar möts i Gävle för att diskutera samhällsfrågor

Abedin Denaj, ordförande i romska föreningen: Vi vill involvera fler romer.
1:49 min

I dag samlas ett hundratal unga romer från hela Sverige i Gävle. Det eftersom det Romska Ungdomsförbundet anordnar den årliga konferensen Drömmar och visioner.

Under konferensen Drömmar och visioner som anordnas i Gävle idag ges romska ungdomar möjligheten att ta del av aktuella samhällsfrågor och debatter. Framför allt är det ungdomarna själva som är aktiva, som moderatorer och talare.

Abedin Denaj är ordförande i romska föreningen och han tror att konferensen är viktig för unga romers självkänsla.

– Dom här som ska vara med, har ju jobbat väldigt hårt. Och särskilt två tjejer som kommer berätta om vad dom har gått igenom och hur det kändes för dom att komma ut och berätta att dom är romer, säger Abedin Denaj.

Förutom konferensen i sig kommer också något annat stort hända idag.

– Gävle kommun kommer att flagga med den romska flaggan för andra gången någonsin. På stadshuset, och det gör man för att synliggöra romerna i Gävle samtidigt vill man välkomna dom andra romerna som kommer från andra städer, berättar Abedin Denaj.


Den här nyheten kom till tack vare ett tips från en av våra lyssnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".