Helena Källgren överväger att lämna sin arbetslplats efter 20 år på grund av det nya avtalet.
Helena Källgren överväger att lämna sin arbetslplats efter 20 år på grund av det nya avtalet. Foto: Christian Höijer / Sveriges radio

Nytt avtal gör undersköterskorna i Söderhamn arga – "Det är en förmån att få sova på sitt jobb"

2:43 min

Undersköterskorna i Söderhamn är upprörda över arbetsvillkoren. Nattjouren ska utökas och sköterskorna är inte nöjda med vad kommunen anser är ersättningen.

Det som upprör är framför allt nattarbetet som ska utökas ytterligare i februari nästa år, och det utan att personalen upplever att dom kompenseras i varken tid eller pengar. Av de sex timmars nattjour som undersköterskorna nu arbetar så avlönas de första tre enligt ordinarie timlön, medan de återstående tre timmarna har en helt annan lönenivå. 

– Dom andra tre timmarna så har vi en jourersättning som är väldigt låg, jag har hört att det ligger emellan 20 och 30 kronor, säger Helena Källgren arbetar som undersköterska på gruppboendet Smeden.

Man kan se det som att det är en förmån att få sova på sitt jobb.

Nu vill Söderhamns kommun utöka de sex timmarna till nio. Och Helena Källgren är inte alls nöjd med det nya avtal som började gälla första december ifjol. Hon har arbetat i 20 år på Söderhamns kommun. Hon har lämnat facket Kommunal för två veckor sen eftersom hon inte tycker sig ha fått det stöd hon vill ha - och nu överväger hon också att lämna sin arbetsplats.

– Det blir ju att vi måste arbeta mer tid, vi får mindre fritid, mindre tid med barnen. Arbetsglädjen är inte densamma, säger Helena Källgren.

Anledningen att nattarbetet nu utökas med en så låg ersättning, är att kommunen måste spara in, säger Ann-Catrine Norling, Verksamhetschef Söderhamns kommun

– I Söderhamn har vi ett stort budgetunderskott som gör att vi måste göra nedskärningar och nedläggningar, och det här också en del som vi har tittar på som kommer ge en besparing, säger Ann-Catrine Norling.

Men är det verkligen att vara ledig när man sover på sitt jobb?

– Nej man ska inte se det som att vara ledig, men man kan se det som att det är en förmån att få sova på sitt jobb, säger Ann-Catrine Norling.

På vilket sätt är det en förmån?

– Ja för om du jämför det med att vara vaken på ditt jobb så måste du ju sova när du kommer hem, säger Ann-Catrine Norling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista