Mohammad Taqi Ahmadi är ensamkommande och bosatt i Gävle och gläds nu över regeringspartiernas överenskommelse.
Mohammad Taqi Ahmadi är ensamkommande och bosatt i Gävle och gläds nu över regeringspartiernas överenskommelse. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Ensamkommande får en ny chans att stanna i Sverige

Mohammad Taqi Ahmadi, ensamkommande: Vi är glada
3:15 min

Regeringspartierna har nått en överenskommelse gällande ensamkommande som kom till Sverige innan den 24 november 2015.

De personer som registrerats som ensamkommande unga och som fått vänta längre än 15 månader på besked på sin asylansökan föreslås nu kunna få möjlighet till uppehållstillstånd om de fortsätter att studera på gymnasienivå, så sammanfattar Ekot den nya överenskommelsen.

Mohammad Taqi Ahmadi är ensamkommande och bosatt i Gävle. Han har tidigare engagerat sig genom att demonstrera mot utvisningarna till Afghanistan och gläds nu över regeringspartiernas överenskommelse.

– Jag tycker det är ett bra förslag, jag har pratat med några av mina vänner som också är ensamkommande och vi är alla jätteglada över beslutet och hoppas nu att vi får ett bra liv i Sverige, säger Mohammad Taqi Ahmadi.

De nya reglerna ska införas innan sommaren 2018, hoppas regeringen. Men förslaget måste godkännas i riksdagen först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".