Presskonferensen hölls i polishuset i Uppsala.
1 av 2
Presskonferensen hölls i polishuset i Uppsala. Foto: Mattias Pleijel / Sveriges Radio
Förhöjd säkerhet kring presskonferens om Uppsalapolisens satsningar mot grov- och organiserad brottslighet, med anledning av gårdagens sprängning.
2 av 2
Förhöjd säkerhet kring presskonferens om Uppsalapolisens satsningar mot grov- och organiserad brottslighet, med anledning av gårdagens sprängning. Foto: Mattias Pleijel.

Polisen satsar mot organiserad brottslighet

0:58 min

Polisen höll i dag en presskonferens där regionpolischef Carin Götblad presenterade satsningar mot grov och organiserad brottslighet.

Efter att inbjudan  till presskonferensen skickades ut har det skett en explosion i närheten av polishuset. Säkerheten kring presskonferensen är förhöjd med anledning av detta.

Enligt Regionpolischefen Carin Götblad görs insatsen, bland annat för att polisen kan se att det finns en ökad av användning av våld och även innehav av vapen, särskilt bland unga.

– Varför vi gör den här satsningen är för att vi ser att man har blivit alltmer vårdslös med när man skjuter och hur. Tredje man är i uppenbar fara titt som tätt skulle jag vilja säga, men har klarat sig. Och det är en tillräckligt allvarlig signal, säger Carin Götblad.

Med anledning av det kommer polisen att börja med en särskild insats mot detta, vilket bland annat kommer innebära att polisen kommer att genomföra en vapenamnesti.

– Det är en långsiktig insats och den kommer pågå i ett par år. Jag tycker det är viktigt att hålla ihop det här i Regionen och ett skäl att göra det är för att kunna agera kraftfullt och det kräver att vi är många, säger Carin Götblad. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista