EU- och handelsminister Ann Linde var på plats i Gävle under tisdagen för att inviga det regionala exportcentret
EU- och handelsminister Ann Linde var på plats i Gävle under tisdagen för att inviga det regionala exportcentret Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges radio

EU-minister Ann Linde invigde regionalt exportcenter i Gävle

0:56 min

EU- och handelsminister Ann Linde var på plats i Gävle i dag för att genomföra ett regionalt EU-handslag och inviga ett regionalt exportcenter. Två initiativ som man hoppas ska bringa Gävleborg närmre EU.

Det regionala exportcentret är ett initiativ som finns på sju andra platser i Sverige och det nya är tänkt att underlätta för Gävleborgsföretag att förstå handelsregler inom EU och kunna nå en internationell marknad.

Ministern genomförde även ett så kallat EU-handslag med Regionen, som hon hoppas ska leda till större förståelse om EU bland medborgarna.

– Det är bara fem procent av folket som känner att de har något inflytande på EU. Det måste vi ta tag i och det kan inte Regeringen göra själv. Därför har vi bett om hjälp om att öka delaktigheten i EU och informera mer om EU, säger Ann Linde.

Vad tror du att EU betyder för de som bor och verkar i Gävleborg?

– Dels så är det de stora sakerna, som att 70% av exporten går till EU:s inre marknad. Så hade inte den inre marknaden funkat så bra så hade det blivit mindre export. Men också saker som att i somras kunde alla med mobiltelefon som har åkt på semester i EU upptäcka att det inte längre kostar något att surfa runt. Det är ett EU-beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista