JESSICA GOW / TT
JESSICA GOW / TT

Fortsatt hög utskrivning av ADHD-läkemedel till barn i Gävleborgs län

1:46 min

Gävleborgs län är fortfarande det län som skriver ut mest ADHD-läkemedel till barn. Det visar statistik från Socialstyrelsens läkemedelsregister.

Förra året skrev Gävleborgs län ut runt 225 recept per tusen barn (0-14 år).

Det är den högsta förskrivningen i landet och tre gånger så mycket jämfört med Jönköpings län, som har den lägsta förskrivningen. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Siffrorna visar också att det i Gävleborg har skett en tusenprocentig ökning av förskrivningar av ADHD-läkemedel till barn sen 2006. Vilket i sig är den största ökningen av förskrivningar i landet.

Ingemar Engström är överläkare och professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Örebros universitet och han tycker att de höga nivåerna är problematiska av flera anledningar. Bland annat då han menar att det inte finns någon rimlig anledning att tro att fler är i behov av ADHD-läkemedel i Gävleborg.

 – Man brukar räkna med att ADHD finns hos 4-5 procent hos barnen och att ungefär 3 procent av dom behöver medicin. Och när vi ser att det drar iväg i vissa områden i Sverige, bland annat i Gävleborg, då undrar man, vilka är det som får de här medicinerna? Det kan inte bara vara barn med ADHD. Och då blir jag lite bekymrad, fortsätter Ingemar Engström, för det här är ändå ganska tunga mediciner. Dom är acceptabla när det gäller biverkningar på kort sikt, däremot så finns det väldigt lite kunskap på långtida biverkningar.

En annan problematik som Ingemar Enström tycker sig se i den höga utskrivningen av ADHD-läkemedel i Gävleborg är att den ger uttryck för en så kallad medikalisering. Det vill säga att problem som i grunden inte är av medicinsk karaktär diskuteras eller betecknas som en medicinsk företeelse.

– Jag är inte säker på att det långsiktigt är bra i samhället om vi får en sån utveckling, säger Ingemar Enström.

Maarit Wirkkala är chefläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin i länet. Hon håller med om att den höga medicineringsnivån är ett problem och tror att den kan bero på flera orsaker. Bland annat att de på barn- och ungdomspsykiatrin ibland har medicinerat på för lösa grunder, men också på bristande psykopedagogiska insatser i skolorna, föräldrautbildningar och tillrättalägganden i skola och fritid.

– När man väl kommer till BUP och inte har fått basala insatser, så kan det ändå hända att man mår väldigt dålig av sin ADHD, fast att den i sig var lindrig från början. Då blir medicinering ett behandlingsallternativ ändå, säger Maarit Wirkkala.

Den kraftiga ökningen av utskrivningar tror Maarit Wirkkala bland annat beror på god tillgång på barn- och ungdomspsykiatrier jämfört med övriga län.

– 2006 hade vi inte såhär många läkare som vi har idag, men sen ser vi ju också att remisserna in till BUP som gäller ADHD-utredningar har ökat som en lavin, säger Maarit Wirkkala.

För att bromsa förskrivningsnivåerna har barn och ungdomspsykiatrin i Gävleborg redan påbörjat ett arbete där de mer noggrant särskiljer olika grader av ADHD. Om det finns en ADHD-problematik hos ett barn, men i lindrig form, ska först och främst andra insatser än medicin sättas in, berättar Maarit Wirkkala.

– Vi har jobbat med det här i några år och vi har sett att vår stigande förskrivningskruva sen 2015 har börjat stagnera, säger Maarit Wirkkala.

Men för att kurvan så småningom också ska vända tror Wirkkala att det även behövs en bättre samverkan med skolorna.

– Det behövs ju resurser till skolorna, det ingår inte idag att lära sig om neuropsykiatriska insatser på alla skolor. Så det behövs ju fortbildningsinsatser om vad det här är och vilken psykopedagogik som är framgångsrik. Man kanske behöver fler idrottslärare för att kunna tillgodose mer gymnastik på schemat. I slutändan handlar det ju om att man måste se barnet som en individ och inte som något som ska passa in i en gängse mall, säger Maarit Wirkkala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista