Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vardagsmatlagning i P4 Gävleborg

Shashi Berglund bakar pepparkakor med barnen – här är receptet

Publicerat onsdag 29 november 2017 kl 14.45
Hör när Shashi och barnen bakar pepparkakor
(7:48 min)
 Shashi Berglund bakade pepparkakor tillsammans med Alice, Celeste och Sofia.
1 av 3
Shashi Berglund bakade pepparkakor tillsammans med Alice, Celeste och Sofia. Foto: Catrin Landén / Sveriges radio
Shashi Berglund bakar pepparkakor med barnen.
2 av 3
Shashi Berglund bakar pepparkakor med barnen. Foto: Catrin Landén/Sveriges radio
Ett barn sitter vid ett bord med en plåt med ogräddade pepparkakor i olika former.
3 av 3
Sofia tyckte det var roligt att baka pepparkakor. Foto: Catrin Landén / Sveriges radio

Det börjar lacka mot jul och på onsdagen gav Shashi oss sitt recept på pepparkakor – som med fördel kan bakas tillsammans med de små.

Den här veckan bakade vår vardagsmatlagningsexpert Shashi Berglund pepparkakor tillsammans med barnen. Här är receptet! 


Det här behöver du till 100 pepparkakor:

  • 175 g smör, rumsvarmt 
  • 1½ dl ljus sirap
  • 2½ dl brunt farinsocker
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk färsk malen och mosad gurkmeja
  • 1 msk färsk malen och mosad ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen pomerans
  • 1½ dl vispgrädde 
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat

Glasyr:

  • 2½ dl florsocker
  • 1½ msk vatten

Gör så här:
Blanda smör, sirap, socker och kryddor i en bunke eller köksmaskin. Rör ner grädden i kryddblandningen. Tillsätt mjölet blandat med bikarbonat och arbeta samman till en deg. Låt vila i kyl cirka ett dygn. Ta fram degen 1 timme innan utbakning. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och ta ut kakor med mått. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen cirka 5 min. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakorna svalna på plåten och lägg sedan över dem på galler.

Glasyr: Blanda florsocker med vatten och rör ihop till en jämn smet. En mer hållbar glasyr får du genom att blanda florsocker med äggvita. Rör ihop 2 dl florsocker med 1/2 äggvita och några droppar ättikssprit. Fyll en spritspåse med glasyren och klipp ett litet hål i yttersta spetsen och spritsa på pepparkakorna.

Tips: Om du vill göra fina pepparkakor att hänga i granen, gör ett hål i kakorna innan du sätter in dem i ugnen. Gör inte hålet för långt ut i kanten, då går kakan lätt sönder när bandet träs genom hålet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".