Namnlista
1 av 2
En av listorna som Klubb Rockaway har lagt fram. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
Marcus Wallström på sitt arbete.
2 av 2
Marcus Wallström representerar Klubb Rockaway. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Föreningar protesterar mot att kulturutvecklare tas bort i Bollnäs

Klubb Rockaway: Ett stort steg bakåt för Bollnäs
1:35 min

Kulturenheten i Bollnäs kommun möblerar om och tar bort tjänsten som kulturutvecklare. Det här väcker starka reaktioner hos kommunens föreningar och ungdomar.

Klubb Rockaway är en av föreningarna som höjer rösten genom att skapa en protestlista som redan har över 400 namnunderskrifter.

– Personligen känns det förjävligt. Jag tycker det är ett stort steg bakåt för kommunen och för Bollnäs. Jag vill inte säga att det känns hopplöst för där är vi inte än, men det känns förjävligt i alla fall, säger Marcus Wallström på Klubb Rockaway.

På vilket sätt var det här rollen så viktig för Bollnäs?

– Den skapade framtidstro, möjliggjorde samarbeten, stärkte individer. Den har visat att delaktighet, demokrati och samverkan inte bara är fina ord man använder sig av, säger Marcus Wallström.

Ungdomsevenemanget Maj Generation, skatepark och graffittivägg är några saker som nämns när P4 Gävleborg frågar vad kulturutvecklarrollen har inneburit för Bollnäs. Nu sprids en oro över vad det kommer innebära när rollen försvinner. Därför har Klubb Rockaways namninsamling fått över 400 underskrifter och tanken är att listan ska hamna på bordet hos beslutsfattare. Men Kulturenheten i Bollnäs kommun påpekar att omorganiseringen inte är ett politiskt beslut, utan ett tjänstemannabeslut som inte kommer att dras tillbaka trots engagemanget med namnlistorna.

– Det påverkar ändå en stor del av oss i befolkningen och nu har vi 400 namnunderskrifter. Men vi har aldrig blivit tillfrågade trots att det påverkar oss mest och det är oss man jobbar mot och för säger man, säger Marcus Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".