1 av 5
Sumatra-orangutangen är en akut utrotningshotad art
2 av 5
Sumatra-orangutangen är en akut utrotningshotad art. Foto: Furuviksparken
Dunja med sin lilla bebis under ett täcke i orangutanghängnet
3 av 5
Dunja med sin lilla bebis under ett täcke i orangutanghängnet. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson / Sveriges radio
Gabriella Sauciuc är primatforskare vid Lunds universitet
4 av 5
Gabriella Sauciuc är primatforskare vid Lunds universitet och känner Dunja . Kameran håller koll på den nyblivna mamman och ungen. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson / Sveriges radio
Daniel Hansson, djurchef på Furuviksparken, Gabriella Sauciuc, primatforskare vid Lunds universitet och Lotta Widlund, djurvårdare
5 av 5
Daniel Hansson, djurchef på Furuviksparken, Gabriella Sauciuc, primatforskare vid Lunds universitet och Lotta Widlund, djurvårdare som var med vid orangutangfödseln. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson / Sveriges radio

Orangutangunge född på Furuvik: "Helt unikt"

3:47 min

En unik Sumatraorangutang har fötts i Furuvik – den första i Sverige. Det meddelade djurparken på fredagsmorgonen.

Orangutanghonan Dunja födde en liten unge klockan 04.00 på morgonen den 21 november. Ungen kom till världen efter en fyra timmar lång förlossning, meddelar Furuviksparken.

Sumatra-orangutangen är en akut utrotningshotad art i världen och ungen är den första som föds i Sverige som överlevt. Enligt beräkningar finns det bara cirka 7 500 individer kvar på den indonesiska ön Sumatra.

Orangutanger har den långsammaste reproduktionstakten av alla människoapor. De får bara ungar vart åttonde år i det vilda, berättar Gabriella Saucic, primatforskare vid Lunds universitet. Hon är en av dem som följt Dunja sedan hon kom till Furuviksparken från djurparken i Dresden 2011. Då var Dunja 19 år gammal. 

Enligt Gabriella Sauciuc är födseln är oerhört speciell.Trots att hon forskar på människoapor har hon aldrig tidigare varit med om att en Sumatra-orangutang fötts i fångenskap och dessutom överlevt. 

Men det finns fler anledningar till varför födseln är speciell. På internationella orangutangdagen i våras dog en av Furuviks orangutanghonor – 13-åriga Utara – som dessutom var dräktig. Hon drabbades av en skada i benet och trots intensiv veterinärvård drabbades hon av komplikationer och till slut gick hennes liv inte att rädda.

– Det här känns fantastiskt – speciellt efter det som hände Utara, säger Daniel Hansson, djurchef på Furuviksparken. 

Eftersom Dunja lever tillsammans med en fertil hane, Nyaong, har djurvårdarna tagit regelbundna graviditetstester på henne. I början av april gav en av dessa utslag och djurvårdarna började misstänka att hon var dräktig.

En av dem som var med vid förlossningen var djurvårdaren Lotta Widlund, som känt Dunja sedan hon kom till Furuviksparken. Skilt bakom ett galler var hon med som stöd medan Dunja födde sin unge. Enligt Lotta Widlund gick det fantastiskt bra. 

– Det var en "once in a lifetime" upplevelse. Det här får man vara med en gång i livet. Man kände med henne när hon födde ungen, samtidigt som man var väldigt fokuserad, förklarar hon.

Förlossningen tog ungefär fyra timmar. Dunja är en mycket stolt mamma som är oerhört varsam och fin med sin unge, enligt Furuviksparken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista