Patrik Södergren under en match med Saik 2005
1 av 2
Patrik Södergren under en match med Saik 2005. Foto: Anders Wiklund / TT
Keneth Nyberg, ordförande i SAIK
2 av 2
Keneth Nyberg, ordförande i SAIK. Foto: Hedda Berglund

Så vill SAIK värna om toppspelarnas karriärer efter bandyn

Patrik Södergren: Det ledde till att jag fick ett bättre självförtroende
1:45 min

Sedan flera år tillbaka erbjuder Sandvikens AIK, SAIK, sina elitspelare karriärcoachning vid sidan av bandyn.

Bandykarriären kan ta slut när som helst och då är det viktigt att ha en plan B, säger SAIKs ordförande Kenneth Nyberg.

– Livet är inte bara bandy, det finns en fortsättning och den slår vi vakt om väldigt kraftigt och det har och göra med värderingar som man har i en förening och SAIK är mer än bara bandy, så är det, säger Keneth Nyberg.

SAIK-spelarna förväntas dock inte bana väg för framtiden på egen hand, utan till deras hjälp finns sedan många år Åsa Morberg, docent i didaktik med mångårig erfarenhet av lärarutbildning.

Hon har ideellt bland annat hjälpt flera spelare att komma in på högskolan och förutom en avgörande roll för flera SAIK-spelares karriärer efter bandyn spelar hennes tjänster också en viktig roll i SAIKs värvningsarbete.

– Det här spelar roll för föräldrar som ska släppa iväg sin unga dotter eller grabb till annan ort, att de känner att vi har det här helhetsgreppet och det kan vi erbjuda på grund av att vi har Åsa, säger Keneth Nyberg.

Den tidigare SAIK-spelaren Patrik Södergren är en av dem som Åsa Morberg hjälpt.  Han fick hjälp att byta från lärarlinjen till ekonomlinjen och för honom betydde det mycket - inte bara yrkesmässigt.

– Ja, jag blev civilekonom och jobbar idag som ekonom och det ledde även till att jag fick ett bättre självförtroende för jag kände att jag behövde bli identifierad med något annat än bara bandy, säger Patrik Södergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".