Emil Jönsson under ett lopp
Foto: Anders Wiklund/TT

Skidpremiär för Emil Jönsson i Lillehammer idag

I dag får vi se om Emil Jönsson som är tillbaka efter skada, fortfarande håller samma nivå som världseliten.

-Jag är nog inte i mitt livs form, säger han inför sprinten i Lillehammer.

Sommarträningen gick som den skulle, han fick träna det han ville och allt fungerade bra. Tills det återstod fyra veckor till skidsäsongen.

-Då började det krångla med sjukdomar och en magmuskel som blev ansträngd. Det gjorde att jag fick en väldigt dålig ingång på snö, säger Emil Jönsson.

Därför stod han över världscuppremiären i Ruka. I stället fick han se på tv hur norrmannen Johannes Høsflot Klæbo hade lekstuga med konkurrenterna i den klassiska sprinten. I dag får Jönsson mäta sina krafter med 21-åringen.

 -Han imponerar enormt. Just hur starkt han åker och hur mycket han vågar. Jag har varit med massa år i Kuusamo, Ruka och där vet jag att man sparar kraft och sedan gör man ett ryck uppför sista backen, det är där man ska avgöra. Och så stack han bara direkt ut ur stadion i stället. Det är klart att det förändrar synsättet på sprint. Det är inspirerande, säger Emil Jönsson.

Någon OS-form är han då inte i. Men trots den dåliga uppladdningen har han en bra känsla, som dock ännu inte har testats i skarpt läge. De senaste tre veckorna har Emil Jönsson tränat helt på egen hand.

-De jag jämför mig med, motionärerna som jag har åkt om, känns det som att jag är snabbare än. Men om jag är snabbare än Klæbo eller Calle Halfvarsson det har jag ingen aning om.

Att vänta sig en "jönssonsk" världscupseger - den senaste kom i mars 2013 - är inte realistiskt. Men en bra känsla inför fortsättningen vore tacksamt, säger han.

Särskilt eftersom det här är en av få klassiska sprintar före OS, där sprinten också går i klassisk stil. Efter Lillehammer återstår bara en i Tour de Ski samt i slovenska Planica strax före OS.

-Därför vill man ha ett kvitto att man kan åka mot de bästa åkarna - Klæbo. Jag vill åtminstone veta var jag är just nu, och vad jag behöver göra i min träning framöver.

-Jag är jävligt taggad.

Sprintkvalet börjar klockan 08.45. Finalpasset startar klockan 11.15.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista